Enligt Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa är en ljuddämpare en del till ett vapen, och omfattas därmed av undantag från lagen om handel med krigsmateriel. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundets jurist: Undantag för att handla med ljuddämpare

En ljuddämpare är en del till ett vapen och omfattas därmed av ett undantag från tillståndskravet för handel, i förordningen om krigsmateriel. Det säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa som inte förstår vad myndigheterna grundar sin nitiska inställning på.

Riksdagen har beslutat att det från 1 juli i år inte krävs särskilt tillstånd, licens, för ljuddämpare. Sådana blir inte helt tillståndsfria, men ska kunna säljas och innehas enligt samma regler som gäller för ammunition; det gäller att innehavaren har vapen som ljuddämparen passar till.

En lättnad i den byråkrati som omger jägarnas vapeninnehav. Och kanske ett bidrag till att Polisen ska komma till rätta med de långa handläggningstiderna vid licensansökningar.

 

Undantag finns

I går avslöjade Svensk Jakt att det kastats grus i maskineriet. Grovt sådant, då påbud från både Polismyndigheten och Inspektionen för strategiska produkter, ISP, säger att det krävs särskilt tillstånd från ISP för att få sälja ljuddämpare.

Ljuddämpare betraktas som krigsmateriel – försäljningen hotas

Eftersom ljuddämpare inte längre jämställs med skjutvapen i vapenlagen är det nya regler som gäller, enligt myndigheterna.

Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa ser Polisens och IPS besked om ljuddämpare som övernitisk försiktighet.

Han hänvisar till att undantaget som finns vid försäljning av handeldvapen också omfattar delar till sådana vapen, alltså även ljuddämpare.

 

Även magasin

Enligt bilagan till förordningen om krigsmateriel är en ljuddämpare klassad som krigsmateriel. Men det är också löstagbara magasin, optiska vapensikten och flamdämpare, för att ta några exempel.

Enligt krigsmaterielregelverket krävs tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter, ISP, för att få handla med sådana produkter.

Jägareförbundets jurist: Nya regler för ljuddämpare – det här gäller

– Men i förordningen om krigsmateriel finns ett undantag som säger att det inte behövs något särskilt sådant tillstånd för handel med handeldvapen och delar till sådana vapen, säger Ola Wälimaa.

Polisen: Finns inget undantag för ljuddämpare

– I annat fall skulle man sedan länge ha avkrävts tillstånd från ISP för att handla med till exempel löstagbara magasin och optiska bildförstärkare. Jag menar att det är uppenbart att även ljuddämpare är delar till sådana vapen, som alltså är undantagna krigsmateriellagens tillståndskrav.

 

Följ lagen

Ola Wälimaa förstår inte vad Polisen och ISP grundar sin inställning på. Han ser fram mot att få förklaringar som säger mer än innehållet i de lakoniska pressmeddelanden och PM som myndigheterna har kommunicerat de senaste dagarna.

– Polisen får ju förstås ha en egen uppfattning, men enligt min mening ska vi följa lagen genom att tillämpa förordningen och dess undantag. En ljuddämpare är rimligtvis en del till ett vapen, säger Ola Wälimaa.

Ur Förordningen om krigsmateriel

”4 § Vad som sägs i 4 § lagen (1992:1300) om krigsmateriel om krav på tillstånd gäller inte handel med handeldvapen eller delar till sådana vapen. Tillstånd för sådan handel regleras genom bestämmelser i vapenlagen (1996:67).

Förordning (2006:510).

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev