Ljuddämpare kommer även i fortsättningen utgöra krigsmateriel, och de tillståndskrav som krävs enligt lagen om krigsmateriel fortsätter att gälla.

Ljuddämpare kommer även i fortsättningen att utgöra krigsmateriel, och de tillståndskrav som krävs enligt lagen om krigsmateriel fortsätter att gälla. Foto: Lars-Henrik Andersson

Ljuddämpare betraktas som krigsmateriel – försäljningen hotas

Ljuddämpare kommer fortsatt att betraktas som krigsmateriel. Frågan är nu hur det påverkar vapenhandeln. Pontus Persson på Corax-Store är kritisk till myndigheternas hantering av frågan.

Riksdagen beslutade förra året att ändra vapenlagen för att göra ljuddämpare licensfria. Ändringen innebär att den som har tillstånd att inneha ett visst skjutvapen även utan särskilt tillstånd får inneha ljuddämpare för vapnet. Förändringen träder i kraft den 1 juli 2022.

Jägareförbundets jurist: Undantag för att handla med ljuddämpare

Men ingen motsvarande förändring har beslutats när det gäller krigsmaterielregelverket. Ljuddämpare kommer alltså även fortsättningsvis att utgöra krigsmateriel, och de tillståndskrav som krävs enligt lagen om krigsmateriel fortsätter att gälla. Det meddelar Inspektionen för strategiska produkter, ISP, på sin hemsida.

 

Frågor och svar

På Polisens hemsida under rubriken ”frågor och svar om ljuddämpare” kan man läsa följande:

Jag är vapenhandlare och har tillstånd att bedriva handel med ljuddämpare. Vad gäller för mig?

Från och med 1 juli 2022 krävs tillstånd av Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Ljuddämpare ska inte längre antecknas i inköps- eller försäljningsförteckningen. Ljuddämpare i lager som finns antecknade ska strykas den 1 juli 2022.”

 

Behöver tillstånd

– Jag har ringt ISP i dag och fick till svar att vi behöver ha tillstånd att sälja ljuddämpare. Då sa jag att vi söker tillstånd, men då säger de på ISP att jag inte får tillstånd att sälja ljuddämpare till civila, bara till myndigheter. Ett moment 22 alltså. Som det ser ut nu blir ljuddämparna licensfria 1 juli, men vi vapenhandlare kommer inte att kunna sälja till slutkonsumenter, säger Pontus Persson, butikschef på Corax-Store som säljer jakt- och skytteprodukter.

 

Nedringa handlare

Han berättar att ISP blivit nedringda av oroliga vapenhandlare i dag.

Äntligen – licenskrav på ljuddämpare försvinner i sommar

– Många är förbryllade. Flera butiker har lagt enorma förordrar på ljuddämpare som man nu inte kommer att kunna sälja. Polisen har dumpat frågan i knät på ISP. De verkar inte ha haft någon kommunikation. Framförhållningen är inte den bästa när Polisen i dagarna gick ut med sin information. Tyvärr kan det här leda till att butiker går i konkurs. Var det här meningen från riksdagens sida? Vi handlare efterlyser nu klarhet i frågan, säger Pontus Persson.

Myndighet backar: Klart för handel med ljuddämpare

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev