Från 1 juli krävs inget tillstånd från ISP för att sälja ljuddämpare. Foto: Lars-Henrik Andersson

Myndighet backar: Klart för handel med ljuddämpare

Inspektionen för strategiska produkter, ISP, backar och ger nu klartecken till försäljning av ljuddämpare från 1 juli.

ISP skriver på sin hemsida att ”i enlighet med de ändringar i vapenlagen som riksdagen beslutat om och som träder i kraft den 1 juli krävs från detta datum inte längre vapenhandlartillstånd enligt vapenlagen för att bedriva handel med ljuddämpare.”

Nu har myndigheten kommit fram till att inte heller de behöver utfärda några tillstånd.

 

Krigsmateriel

Någon ändring av bestämmelserna i krigsmateriellagen eller krigsmaterielförordningen sker inte med anledning av ändringarna i vapenlagen den 1 juli. Detta innebär att det grundläggande kravet på tillstånd för verksamhet som avser tillhandahållande av krigsmaterielklassificerade ljuddämpare kvarstår.

Ljuddämpare betraktas som krigsmateriel – försäljningen hotas

En ljuddämpare, även om den i bilagan till krigsmaterielförordningen benämns tillbehör, kan dock betraktas som en vapendel. Det här har nu IPS kommit fram till. Det betyder att det är grönt ljus för handlare att sälja ljuddämpare till handeldvapen.

”Den som efter den 30 juni 2022 bedriver handel med ljuddämpare till handeldvapen behöver inte något tillstånd från ISP”, skriver myndigheten på sin hemsida den 23 juni.

Jägareförbundets jurist: Undantag för att handla med ljuddämpare

Det här betyder att ISP backat från sin tidigare tolkning. Då ansåg myndigheten att ljuddämpare även fortsättningsvis skulle utgöra krigsmateriel, och de tillståndskrav som krävs enligt lagen om krigsmateriel fortsatt skulle gälla. Det meddelade Inspektionen för strategiska produkter, ISP, på sin hemsida så sent som den 8 juni i år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev