Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa förklarar vad som gäller från och med 1 juli då den nya lagen för innehav av ljuddämpare börjar gälla. Foto: Jan Henricson & Olle Olsson

Jägareförbundets jurist: Nya regler för ljuddämpare – det här gäller

Premium

Från och med 1 juli 2022 krävs det inte längre licens för att inneha ljuddämpare. Svensk Jakt har fått flera frågor om vad de nya reglerna innebär. Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa reder ut lagstiftningen.

Köp och innehav av en ljuddämpare ska omfattas av samma regelverk som i dag gäller för ammunition, vilket vapenägarna är bekanta med. Lagtexten som klubbades i riksdagen förra veckan lyder:

”Den som har tillstånd eller rätt att inneha ett visst vapen för skjutning får även utan särskilt tillstånd inneha ljuddämpare som passar till vapnet.”

Det görs ingen skillnad på olika vapentyper eller kalibrar. Det relevanta är att man har tillstånd (licens) att inneha vapnet och att ändamålet är för någon form av skytte. Detta exkluderar exempelvis samlingsvapen och minnesvapen, säger Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

 

Passande vapen

Den som har tillstånd att inneha ett skjutvapen för jakt eller målskytte får alltså köpa en ljuddämpare som passar till vapnet, utan att söka särskilt tillstånd.

– Och det gäller alla vapentyper och kalibrar, såväl kulvapen som hagelvapen.

 

När kan man då anse att en ljuddämpare passar till ett vapen?

– Till att börja med om det har samma gänga som pipan på skjutvapnet, i annat fall går den ju inte att montera på vapnet. Dessutom måste diametern på hålet i ljuddämparen vara större än diametern på kulan till den kaliber vapnet är kamrat för, annars kan det leda till en vapensprängning.

– Optimalt för ljuddämparens funktion är att den är kaliberanpassad. Större hål kan leda till sämre dämpningsförmåga, fortsätter Ola Wälimaa.

 

Lämna tillbaka licens

Precis som för regeln om ammunition innebär den nya lagen att den som säljer ett vapen inte kan behålla ljuddämparen, såvida han eller hon inte har ett annat vapen som ljuddämparen passar till.

Slutligen:

– Den som vill sälja sin ljuddämpare efter den 1 juli 2022 kan göra det, förutsatt att köparen har ett vapen som ljuddämparen passar till. Köparen behöver alltså inget särskilt tillstånd, och för säljaren gäller det att lämna tillbaka licensen till polisen och begära att den återkallas, eftersom ljuddämparen är såld och behovet för tillståndet därmed saknas, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev