Publicerad 14 maj 2021 - 08:00
Motioner till Jägareförbundets stämma i korthet
PremiumOm bågjakt, ny viltmyndighet, fällfångst, åtelkameror, rovviltsansvariga och omhändertagande handlar ytterligare några motioner till Jägareförbundets årsstämma.
• Eftersom Bågjägareförbundet är en liten organisation med begränsade resurser föreslår Ulf Backman, Söderhamn jaktvårdskrets, att Jägareförbundet tar fram en egen, nationell utbildning för bågjägare.
• Styrelsen för Kil-Forshaga jaktvårdskrets vill att Jägareförbundet återupptar arbetet för att få till stånd en ny viltmyndighet enligt riksdagens tillkännagivande. En sådan myndighet behövs sedan Jägareförbundet fråntagits det allmänna uppdraget, skriver motionärerna.
• Ansvarsområdet ”rovviltansvarig” bör utmönstras i jaktvårdskretsarna, då det inte finns någon information eller strategi om vad det innebär. Det föreslår styrelsen för Särna-Idre jaktvårdskrets. Alternativet är att Jägareförbundet utarbetar en strategi som klart och tydligt beskriver vad som väntas av rovviltansvariga på lokal-, läns- och riksnivå.
• Omhändertagande av vapen på inrådan av en läkare utan specialistkunskaper i psykologi ska prövas av en legitimerad psykolog inom tre veckor. Det föreslår Torbjörn Lövbom, Burträsk jaktvårdskrets. Syftet med motionen är att få till stånd ett korrekt förfarande från polisen utifrån en säkrare medicinsk bedömning.
• Joakim Norman, Hudiksvall-Enångers jaktvårdskrets, vill att Jägareförbundet tar fram ett utbildningspaket om hur man inom lagens råmärken får arrangera kameror för viltövervakning. Han vill också att förbundet förhandlar fram ett avtal som ger medlemsrabatt vid köp av sådana.
• Styrelsen för Hudiksvall-Enångers jaktvårdskrets vill slå ett slag för fällfångst av smårovdjur. Man motionerar därför om att förbundet ser över det sortiment av fällor som salubjuds till medlemmarna och tar in nya och lättanvända modeller. Vid större, centrala inköp bör man kunna erbjuda dessa till ett billigare pris, skriver motionären.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.