Publicerad 12 maj 2021 - 09:00

Avskaffa den så kallade avlysningsjakten på älg, så lyder kravet i en motion till Jägareförbundets årsstämma. Foto: Kjell-Erik Moseid

Motion: ”Avskaffa avlysningsjakten på älg”

Premium

Endast en motion om älg och en om varg har lämnats in till Svenska Jägareförbundets årsstämma. Dessa tidigare så dominerande ämnesområden får nu stå tillbaka för bland annat frågor kring jägarutbildning.

Älgmotionen har lämnats in av Gustaf Beck-Friis, Örebro jaktvårdskrets, och går ut på att avlysningsjakten på älg ska avskaffas och ersättas med möjligheten att köpa och sälja rätten att fälla älgar.

Avlysningsjakt är ett nytt instrument för att uppnå avskjutningsmålen inom älgskötselområden men är ett klumpigt sådant och ger ekonomiskt incitament som inte gynnar seriös älgförvaltning, heter det i motionen. De jaktlag som inte hunnit fälla sina älgar innan avlysningsjakt inleds förlorar ett avsevärt ekonomiskt värde. Omvänt kan de jaktlag som bedriver intensiv och oetisk jakt tillgodoräkna sig avsevärd ekonomisk vinning.

 

Minskad vargstam

Vargmotionen kommer från Örebro jaktvårdskrets. Motionären vill att årsstämman 2021 ska bli startskottet för en kraftfullare och mer övertygande argumentation för att minska vargstammen i landet.  Beslutsfattarna ska överbevisas om att förbundets mål om maximalt 150 vargar är det rätta.

 

Locka vilt

Om jakt på småmarker och att locka vilt handlar en motion från styrelsen för Jägareförbundet Kronoberg. Motionären vill att Jägareförbundet klargör vad som gäller vid åtling och jakt på småmarker men också agerar för en lagändring, så att det blir förbjudet att arrangera en åtel eller foderplats närmare än 200 meter från annans jaktmark. Motionären önskar också att Jägareförbundet i samarbete med sin danska motsvarighet informerar danska jägare om hur jakten fungerar i Sverige.

 

Avveckla intensivkurser

Roger och Susanne Sandberg, Ljusnarsberg-Lindesbergs jaktvårdskrets, motionerar om jägarexamen och vill bland annat att de så kallade intensivkurserna i Jägarskolan avvecklas. Motionärerna anser sig ha belägg för att de elever som gått intensivutbildningen inte har den kunskap som fordras för att bli bra jägare.

Dessutom ser de en fara i att intensivkurser bara är ett snabbt, billigt och enkelt sätt att få vapenlicens, för personer som egentligen inte är intresserade av jakt utan har helt andra agendor.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram