En 30-årig man bosatt i Kronoberg har häktats misstänkt bland annat för sabotage av jakttorn. Liknande händelser har inträffat runt om i landet och fler gripanden kan komma. Foto: Torsten Nilsson

Misstänkt jaktsabotör häktad av jourdomstol

Den man i 30-årsåldern som misstänks ha saboterat ett stort antal jakttorn i trakterna av Växjö häktades under helgen av jourdomstol. Åtal ska vara väckt i mitten av augusti, men åklagaren utesluter inte att han behöver längre utredningstid.

Enligt uppgifter till Smålandsposten har mannen kopplingar till organisationen Hunt Saboteurs Sweden, den lilla grupp jaktmotståndare som fått stor uppmärksamhet när de stört vargjakt och jaktprov.

 

Åtal i augusti

Mannen greps natten till torsdag förra veckan i sin bostad i en mindre ort utanför Växjö. Han anhölls av åklagare och har alltså under helgen häktats av jourdomstol misstänkt för grov skadegörelse. Han förnekar brott.

– Åklagaren har nu till mitten av augusti på sig att väcka åtal, men han har flaggat för att han kan behöva mer tid, säger kommissarie Ola Severinsson vid Växjöpolisen.

Han betraktar utredningsläget som gott, och utesluter inte att det kan bli frågan om fler frihetsberövanden.

– Utredningen fortsätter enligt plan. Bland annat undersöks mannens dator och telefon avseende kontakter med likasinnade. Vid den här typen av brott är det sällan personen är ensam, säger Ola Severinsson.

 

Mitt i utredning

Jakttorn började förstöras i Växjöområdet redan under 2018, men under juni och juli i år saboterades allt fler torn. Sammanlagt rör det sig om upp mot 100 förstörda jakttorn.

– Vi har arbetat med de här brotten en längre tid, och har genom spaning och andra utredningsåtgärder hittat den här mannen. Han häktades misstänkt för skadegörelse av ett antal jakttorn, en jaktstuga och en utfodringsanläggning, säger Ola Severinsson.

Han är i övrigt mycket försiktig med att säga vad som ledde polisen till 30-åringen.

– Vi är mitt i utredningen och jag kan inte kommentera hur bevisen ser ut eller vilka kopplingar han har till likasinnade, säger Ola Severinsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev