Torsten Nilsson, länsordförande i Jägareförbundet i Uppsala län, har fått ett av sina jakttorn vandaliserat. Händelsen har polisanmälts, men anmälan avskrevs omedelbart. Foto: Torsten Nilsson

Jaktsabotörer förstörde jakttorn

Premium

Sabotörer har förstört ett jakttorn för Torsten Nilsson, ordförande i Jägareförbundet i Uppsala län. Händelsen har polisanmälts men någon utredning kommer inte att genomföras.
– Jag är inte nöjd med polisens besked. Jag kommer att gå vidare för att få skadegörelsen utredd, säger Torsten Nilsson.

Torsten Nilsson, ordförande i Jägareförbundet Uppsala län. Foto: Martin Källberg

För en dryg vecka sedan upptäckte Torsten Nilsson att någon hade vält omkull och därefter sågat sönder ett av hans jakttorn. Han hade själv sett tornet tidigt på onsdagsmorgonen, och senare på dagen kom bonden som skulle slå vallen och berättade att tornet låg ner.

– Han trodde att det hade blåst omkull, men det var ett stabilt torn. Det måste ha varit minst två personer för att välta det, säger Torsten Nilsson.

När de båda undersökte tornet var två ben avsågade efter att tornet välts omkull. Därefter hade förövarna knuffat ner tornet i ett dike.

 

Irriterad men bestämd

Nu är Torsten Nilsson arg och besviken på både jaktmotståndare och polisen. Att människor utsätter andra för fara och bryter mot lagar borde ha hög prioritet i polisens arbete, och att polisen direkt avskriver hans anmälan med motiveringen att det inte går att utreda ser Torsten Nilsson som rent provokativt.

– Det finns uppslag som borde gå att kontrollera, men det borde också utredas på ett bredare plan och över länsgränsen. Den här typen av sabotage förekommer över hela landet, säger Torsten Nilsson.

Enligt en granskning gjord av Svenska Dagbladet har föreningen Hunt Saboteurs Sweden lagt upp bilder på över 100 sönderslagna jakttorn, en del av dem märkta med HSS. Samtliga jakttorn har enligt artikeln förstörts den här sommaren.

HSS har tidigare figurerat i samband med sabotage av jakt på varg, lo, björn och räv, men verkar nu rikta in sig på all form av jakt.

Jakttornet har välts omkull innan benen sågades av. Foto: Torsten Nilsson

Borde granskas nationellt

Torsten Nilsson vet inte vilka som ligger bakom förstörelsen av hans jakttorn, men hävdar att det är ett nationellt problem.

– Det här är inte människor som jag har några höga tankar om, det är så fegt och helt onödigt. Hur fungerar de här människorna i övrigt i samhället när de tror att de har all rätt att sätta sig över lagarna? undrar Torsten Nilsson.

Han kommer att agera för att polisanmälan ska tas upp på nytt, och har samtidigt har Torsten Nilsson gått ut med en varning till andra jägare och jaktlag i närområdet.

Risken för sabotage på andras jakttorn är uppenbar.

– Det här är människor som inte står ut med tanken på att vi har en viltförvaltning, och de är helt klart beredda att skada både jakttorn och människor. Om något av benen i ett torn är avsågat till hälften så kan det bli livsfarligt att gå upp i ett sådant torn, säger Torsten Nilsson och uppmanar alla jägare att kontrollera jakttornen noga.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev