Det blir förbjudet att medha blyhagel vid skjutning i våtmarker eller på väg till eller från skjutning i våtmark, skriver klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: Ninni Andersson & Lars-Henrik Andersson

Ministern om stopp för blyhagel: ”Förbudet innebär en utvidgning”

Det kommande förbudet mot blyhagel berör alla som jagar med hagel. ”Förbudet innebär en utvidgning jämfört med det nationella förbudet dels genom hur våtmark definieras, dels genom nya regler om en buffertzon på hundra meter från en våtmark. Det blir även förbjudet att medha blyhagel vid skjutning i våtmarker eller på väg till eller från skjutning i våtmark”, skriver klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Olle Olsson Publicerad 19 januari 2023 - 15:49

Det är Daniel Bäckström (C) som i en skriftlig fråga har frågat ministern om hon delar tidigare regerings bedömning att effekten av de nya reglerna i princip blir densamma som det svenska förbud vi redan har, och om så inte är fallet, när vi kan förvänta oss att de nya skärpta svenska regelverken är klara?

 

Trots vallöften – regeringen ser ingen möjlighet stoppa blyhagelförbudet

Stor påverkan för jägare

Enligt Romina Pourmokhtari råder det inga tvivel om att förbudet, som träder i kraft den 16 februari i år, får stor påverkan för de jägare som jagar med hagel.
Däremot svävar hon på målet vilka åtgärder som regeringen nu kommer att vidta.

”Regeringen undersöker möjligheterna att minimera de negativa effekterna av förordningen för svenska jägare och sportskyttar. Regeringen avser att ge ansvariga myndigheter uppdrag som syftar till att underlätta för dessa grupper. Det kan handla om att se till att det finns bra information om var det nya förbudet gäller och inte. Det kan också handla om att utifrån svenska förhållanden utreda lämpliga åtgärder avseende de jaktvapen som, på grund av risk för personskador eller av djurskyddsskäl, inte skulle vara lämpliga att använda med blyfri ammunition”, skriver Romina Pourmokhtari i sitt svar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram