Minister: Regeringen kan inte ha synpunkter på länsstyrelsernas vargjaktbeslut
Hur ser regeringen till att riksdagens beslut om varg åtföljs? Det var ämnet i en interpellationsdebatt som hölls i riksdagen på tisdagskvällen.
Debatten hade initierats av Lars Beckman (M) som ställt frågor till miljöminister Karolina Skog (MP).
Beckman menar att det viktigt att rovdjurspolitiken har en folklig acceptans och ett brett stöd, även utanför Stockholm, och framför allt i de län som berörs av frågan.
En av hans frågor till miljöministern var vilka konkreta åtgärder som ministern vidtagit för att vargstammen i Sverige ska finnas på fler platser än Gävleborg, Dalarna och Värmland?
Går emot riksdagsbeslutet
Lars Beckman tog upp länsstyrelsen i Gävleborgs licensjaktbeslut på två vargar som ett exempel på där en myndighet går emot riksdagsbeslutet om att sänka koncentrationerna av varg där de är som tätast.
– Beslut om licensjakt på två vargar motverkar folklig acceptans, hävdade Lars Beckman.
Han tillade:
– Varför säkerställer inte regeringen att myndigheterna följer riksdagens beslut om vargförvaltning. Det är en provokation, sa Lars Beckman.
Förutsägbarhet och saklighet
Karolina Skog gav svar på tal under debatten. Hon menade att regeringen regionaliserat besluten om jakt och att det skapar en förutsägbarhet och saklighet i hanteringen av vargfrågor.
– Jag har lämnat över förtroendet och ansvaret till de regionala experterna. Regeringen kan inte ha några synpunkter på länsstyrelsernas bedömning om vargjakt, sa Karolina Skog.
” Inaveln hotar den svenska vargen”
Karolina Skog framhöll vidare att både människor och rovdjur ska kunna leva i Sverige och att det är viktig att man på alla plan gör så att det ska fungera. Det övergripande målet ska vara gynnsam bevarandestatus för de stora rovdjuren.
– Inaveln hotar den svenska vargen, tillade Karolina Skoog.
Ökat referensvärde
Lars Beckman var också kritisk till att regeringen ökat referensvärdet till 300 vargar. Detta eftersom riksdagen beslutat att det ska vara på mellan 170 och 270 vargar.
Karolina Skog förklarade det ökade varggolvet med nya fakta.
– Det fanns vetenskaplig kritik mot tidigare underlag. Regeringen valde därför att utsätta underlaget för vetenskaplig granskning. Forskare från Sverige och USA deltog och efter analysen kom forskare samt expertmyndigheten Naturvårdsverket fram till att det krävs minst 300 vargar, sa Karolina Skog.
– Man kan ändra sig om det kommer ny kunskap. Rationell hantering med nära samarbete mellan expertmyndighet och forskning krävs för att upprätthålla god ordning och förutsägbarhet i rovdjurspolitiken, fortsatte Karolina Skog (MP).
En ny rovdjurspolitik?
Lars Beckman (M) uppmanade miljöministern och regeringen att följa riksdagens beslut, alternativt försöka till stånd en ny rovdjurspolitik.
– Man kan raljera över beslutet om de stora rovdjuren som fattades av riksdagen. Men besluten ska följas annars får ni komma tillbaka till Sveriges riksdag för att söka stöd för en annan rovdjurspolitik.
– Regeringen och våra myndigheters skyldighet är att följa det beslutet som riksdagen fattat. Vargstammens koncentration ska minska där den är som tätast, påminde Lars Beckman.
Se debatten i efterhand
Fler debattörer
Vid interpellationsdebatten deltog även Moderaterna Sten Bergheden, Carl-Oskar Bohlin, Christian Holm Barenfeld samt Socialdemokraten Isak From.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.