Publicerad 29 september 2017 - 13:54

Lars Beckman (M) räknar med en debatt i riksdagen med ansvariga ministrar. Foto: Melker Dahlstrand (riksdagen) Kjell-Erik Moseid (varg)

Moderat drar vargjakten till riksdagen

Moderate riksdagsmannen Lars Beckman är kritisk till att länsstyrelserna i sin vargförvaltning inte rättar sig efter rovdjurspolitiken som beslutats i riksdagen. Han ska nu ta upp frågan med ansvariga ministrar.

Lars Beckman (M). Foto: Riksdagen

Lars Beckman, som sitter på Gävleborgsbänken, anser att tilldelningen som länsstyrelsen beslutat om i hans län, det vill säga två vargar i Nyskogenreviret, är alldeles för låg och motverkar riksdagens mål om folklig acceptans för rovdjurspolitiken.

Beckman är mycket kritisk till myndigheternas jaktbeslut och vill att regeringen agerar för att få dem att följa riksdagsbeslutet.

I ett pressmeddelande citerar Lars Beckman ur propositionen En hållbar rovdjurspolitik, där det bland annat står att socioekonomiska hänsyn ska tas och tamdjurshållningen inte påtagligt försvåras.

 

Låg tilldelning

Vidare att ”En aktiv förvaltning med en palett av olika åtgärder behövs för att människa och stora rovdjur ska kunna leva sida vid sida utan alltför stora konflikter. (…) Det är därför mycket viktigt att de människor som påverkas av stora rovdjur ges möjlighet att finna en delaktighet i förvaltningen.”

–  Riksdagen har beslutat om att utbredningsområdet för varg ska vara hela Sverige förutom den alpina regionen och Gotland. Trots detta har sannolikt inte förekomsten av varg och andra rovdjur minskat i Gävleborg, Dalarna och Värmland där antalet vargar är som störst. Det är otillfredsställande att riksdagens mål inte följs och det framstår som helt orimligt med en tilldelning på endast två vargar i Gävleborg, säger Lars Beckman.

 

Skriftlig fråga

Lars Beckman säger till Svensk Jakt att han i ett första skede ska ta upp frågan med ansvariga ministrar genom en skriftlig fråga i riksdagen. Senare räknar han med en interpellationsdebatt med ministrarna.

– En inventering som är gjord nyligen pekar på att antalet vargar i Sverige kan vara över 400 stycken och då är man långt från målet om 270 vargar. Det skulle innebära att det borde vara väsentligt fler vargar som ska minskas i Sverige. Jag kommer nu att ta upp frågan med ansvariga statsråd i riksdagen, säger Lars Beckman.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram