Lars Beckman (M) räknar med en debatt i riksdagen med ansvariga ministrar. Foto: Melker Dahlstrand (riksdagen) Kjell-Erik Moseid (varg)

Moderat drar vargjakten till riksdagen

Moderate riksdagsmannen Lars Beckman är kritisk till att länsstyrelserna i sin vargförvaltning inte rättar sig efter rovdjurspolitiken som beslutats i riksdagen. Han ska nu ta upp frågan med ansvariga ministrar.

Lars Beckman (M). Foto: Riksdagen

Lars Beckman, som sitter på Gävleborgsbänken, anser att tilldelningen som länsstyrelsen beslutat om i hans län, det vill säga två vargar i Nyskogenreviret, är alldeles för låg och motverkar riksdagens mål om folklig acceptans för rovdjurspolitiken.

Beckman är mycket kritisk till myndigheternas jaktbeslut och vill att regeringen agerar för att få dem att följa riksdagsbeslutet.

I ett pressmeddelande citerar Lars Beckman ur propositionen En hållbar rovdjurspolitik, där det bland annat står att socioekonomiska hänsyn ska tas och tamdjurshållningen inte påtagligt försvåras.

 

Låg tilldelning

Vidare att ”En aktiv förvaltning med en palett av olika åtgärder behövs för att människa och stora rovdjur ska kunna leva sida vid sida utan alltför stora konflikter. (…) Det är därför mycket viktigt att de människor som påverkas av stora rovdjur ges möjlighet att finna en delaktighet i förvaltningen.”

–  Riksdagen har beslutat om att utbredningsområdet för varg ska vara hela Sverige förutom den alpina regionen och Gotland. Trots detta har sannolikt inte förekomsten av varg och andra rovdjur minskat i Gävleborg, Dalarna och Värmland där antalet vargar är som störst. Det är otillfredsställande att riksdagens mål inte följs och det framstår som helt orimligt med en tilldelning på endast två vargar i Gävleborg, säger Lars Beckman.

 

Skriftlig fråga

Lars Beckman säger till Svensk Jakt att han i ett första skede ska ta upp frågan med ansvariga ministrar genom en skriftlig fråga i riksdagen. Senare räknar han med en interpellationsdebatt med ministrarna.

– En inventering som är gjord nyligen pekar på att antalet vargar i Sverige kan vara över 400 stycken och då är man långt från målet om 270 vargar. Det skulle innebära att det borde vara väsentligt fler vargar som ska minskas i Sverige. Jag kommer nu att ta upp frågan med ansvariga statsråd i riksdagen, säger Lars Beckman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev