Moderata riksdagsmän kräver ökad jakt på varg för att nå riksdagens beslutade mål. Foto: Lars-Henrik Andersson

Moderata politiker kräver ökad jakt på varg

Väsentligt fler vargar borde skjutas under vinterns vargjakt. Det hävdar de moderata riksdagsmännen Sten Bergheden och Lars Beckman som under måndagen deltar vid ett rovdjursmöte i Ljusdal.

Två vargar under vinterns vargjakt i Gävleborg framstår enligt de båda riksdagsmännen som helt orimligt. Dessutom är vinterns vargjakt inte alls i linje med tagna riksdagsbeslut om socioekonomisk hänsyn och en minskning av vargstammen där den är som tätast.

Lars Beckman (M).

För de moderata riksdagsledamöterna Sten Bergheden och Lars Beckman är utvecklingen oroande.

– När jag först hörde siffran 22 vargar under vinterns jakt trodde jag det handlade om avskjutningen i Gävleborg. Att bara skjuta två djur i Gävleborg är förstås alldeles för lite, och 22 i hela landet kommer inte att minska koncentrationerna där vargstammen är som tätast i Gävleborg, Dalarna och Värmland, säger Lars Beckman, (M), som tagit initiativet till mötet i Ljusdal, tillsammans med LRF och Jägareförbundet Gävleborg.

 

Jaktbesluten motverkar riksdagens mål

Istället kommer vinterns vargjakt att motverka målet om folklig acceptans. Lars Beckman ser det även som otillfredsställande att länsstyrelsernas jaktbeslut motverkar riksdagens mål och det beslut som togs 2013.

– När jag åker runt bland människor som drabbas av licensjaktsbesluten så är den allmänna uppfattningen att vargstammen inte har minskat. Får vi starkt stöd för att fortsätta driva de här frågorna i riksdagen så kommer vi självklart att fortsätta agera, säger Lars Beckman, som hoppas på stor uppslutning under måndagskvällens möte på Ljusdals golfklubb.

 

Jägarna deltar i mötet

Där deltar även Mårten Strömberg, ordförande i Gävleborgs stövarklubb, och Johan Lundberg, ordförande i Jägareförbundet Gävleborg.

Det kommer även att finnas utrymme för deltagarna att ställa frågor och ge sin syn på frågan. Mötet är öppet för alla.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev