Publicerad 24 januari 2018 - 10:50

Ove Arnesson har för Skogsstyrelsens räkning lett projektet Mera tall. Erfarenheter och lyckade resultat från projektet ska nu spridas över landet. Foto: Jan Henricson

Ove Arnesson har för Skogsstyrelsens räkning lett projektet Mera tall. Erfarenheter och lyckade resultat från projektet ska nu spridas över landet. Foto: Jan Henricson

Mera tall ska spridas i landet

Slutsatserna och kunskaperna från Skogsstyrelsens projekt Mera tall ska spridas vidare över landet. Där projektet bedrivits har antalet tallplantor per klövvilt ökat med närmare 70 procent.

Projektet har bedrivits med ett demonstrationsområde på 65.000 hektar i Uppvidinge i Kronoberg som utgångspunkt. Kunskaper och erfarenheter därifrån har i takt med att projektet utvecklats diskuterats vid en mängd träffar och exkursioner som hållits i södra Sverige. Vidare har utbildningsmaterial och informationsfoldrar tagits fram.

Att tallen planteras allt mer i södra Sverige är enligt Skogsstyrelsen en samverkan av flera faktorer:

– Framgångarna är en samlad effekt av att skogsägarna sätter fler plantor, att älgstammen minskat och att ungskogsarealen ökat, säger Ove Arnesson, delprojektledare på Skogsstyrelsen i en kommentar till den slutrapport som nu lämnats.

 

På lokal nivå

För Skogsstyrelsen och involverade skogsföretag är det viktigt att satsningen på mera tall fortsätter och nu får en ännu vidare spridning.

– I mycket handlar det om att föra samman människor och få dem att sträva mot gemensamma mål. Genom att öka förståelsen mellan skogsägare och jägare är mycket vunnet, säger Ove Arnesson till Svensk Jakt.

Inom projektet har skogsägare och jägare samlats på lokal nivå. Utifrån erfarenheter som dragits där har en modell tagits fram för hur möten ska utformas för att nå bästa resultat. En slutsats är att det finns en större kunskap om sambandet mellan skog och vilt än när projektet startade.

 

Trend som vänds

– Vi vänder oss till älgförvaltningsorganisationer i hela södra Sverige och vill inspirera och stödja dem att använda sig av arbetssättet, säger projektledare Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande säger Göran Örlander som är skogsstrateg på Södra:

– Nu kan vi dokumenterat visa att samverkan och goda exempel kan vända trenden och möjligheterna till lyckade tallföryngringar kan öka.

Projektet Mera Tall

Projektet Mera tall initierades av Skogsstyrelsen. Andra intressenter är Holmen, LRF Skogsägarna, Sydved, Sveaskog, Sågisyd och Södra. Jägareförbundet har funnits med som deltagare i skogsbrukets Nationella sektorsråd som fungerat som projektets referensgrupp.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram