Modellen Mera tall ska spridas över landet.

Modellen Mera tall ska spridas över landet. Foto: Johnny Olsson

Mera tall minskar betesskadorna

Modellen Mera tall visar att det går att vända den negativa utvecklingen med omfattande viltbetesskador i skogen och minskad andel tall. Nu kan satsningen få nationellt stöd under 2019 samt spridas till fler delar av landet, uppger Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Svensk Jakt Publicerad 27 juni 2018 - 21:42

Skogsstyrelsen uppger att antalet viltbetesskador på tall ligger allt för högt. Under många år har dessutom andelen tall i södra Sverige minskat, främst på grund av att skogsägarna planterat gran för att undvika betesskador. Det har gjort att gran planterats i för stor utsträckning och på marker som inte är lämpliga med minskad produktion som följd.

 

Mera tall

Men det finns en framgångsrik metod som visat att trenden går att vända, Mera tall. Genom att ta fram ett arbetssätt där skogsägare och jägare möts och utifrån lokala fakta lär sig mer ökar också tron på att det går att föryngra med tall. I det område där det här arbetssättet har testats visar utvärderingar att antalet tallplantor per klövvilt har tredubblats.

– Vi ser att det ger resultat och därför känns det bra att vi nu kan säkra upp ett fortsatt nationellt stöd även för 2019. Det här tror vi kommer att få positiva effekter rakt in i svensk skogsproduktion där vi behöver bli effektivare för att möta behovet av mer bioekonomi för omställning till ett klimatsmartare samhälle, säger Hasse Bengtsson, projektledare på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det finns ett intresse från flera älgförvaltningsområden att påbörja arbetet men de behöver fortsatt stöd från det nationella projektet för att komma igång. I Sörmland och Örebro län har man kommit längst genom att anställa en projektledare som under tre år ska driva det regionala arbetet.

Mera tall

Försöket startade i Uppvidinge, Kronobergs län 2010. I Uppvidinge har andelen tall ökat i föryngringarna, älgstammen har reducerats med 30 procent och årsskadorna på tall har därmed minskat från 30 procent till under 10 procent.

I Mera tall vill Skogsstyrelsen och ett stort antal av skogsbrukets aktörer sprida information om ett framgångsrikt sätt att arbeta med ökade föryngringar av tall. För att lyckas måste skog- och viltbalansen hanteras och älgförvaltningen engageras.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram