Håkan Jansson, Edefors revirjaktförening, menar att länsstyrelsen nu kommer få svårt säga nej till skyddsjaktsansökningar på älg nästa vinter.

Håkan Jansson, Edefors revirjaktförening, menar att länsstyrelsen nu kommer få svårt säga nej till skyddsjaktsansökningar på älg nästa vinter. Foto: Lars-Henrik Andersson

Lokala jägare bekymrade över Naturvårdsverkets skyddsjaktbeslut

Premium

Håkan Jansson, ordförande för Edefors revirjaktförening, är bekymrad.
Han menar att Naturvårdsverkets beslut innebär att länsstyrelsen i framtiden kommer få svårt avslå ansökningar om skyddsjakt på älg vintertid.

På fredagen beslutade Naturvårdsverket att Sveaskog får skyddsjaga 18 älgar i ett område norr om Harads, som ligger i Bodens kommun.

Naturvårdsverkets beslut: Sveaskog får skyddsjaga älg fram till mitten av april

Det statliga skogsbolaget hade ansökt om att få skyddsjaga 18 älgar, i första hand från helikopter, skoter och drönare. Men den frågan bollar Naturvårdsverket tillbaka till länsstyrelsen med följande motivering:

”Naturvårdsverket anser att bedömningen av dessa tre jaktmedel bör göras vid en samlad prövning. Med hänvisning till instansordningsprincipen bedömer Naturvårdsverket att detta ska prövas av länsstyrelsen då det inte har prövats i första instans. Naturvårdsverket återförvisar därför ärendet till länsstyrelsen för prövning i dessa delar.”

 

Skyddsjakt tillåts från nu

Skyddsjakten gäller från och med idag (20 mars) och fram till den 12 april.

Naturvårdsverket:

”Skyddsjakt på älg är en kompletterande åtgärd till ordinarie jakt som kan beviljas när en akut skadesituation uppkommer. Naturvårdsverket konstaterar att det inte finns någon begränsning i tid för när skyddsjakt kan beviljas. Utgångspunkten är behovet av att förhindra och förebygga skador av vilt.”

 

Dräktiga kor

Däremot menar myndigheten att viss hänsyn måste tas med tanke på årstiden till dräktiga älgkor: ”Vid genomförande av jakten är det särskilt viktigt att älgarna inte förföljs på sådant sätt att de utsätts för onödig stress. Detta med hänsyn till såväl snödjup som att det med största sannolikhet finns dräktiga älgkor inom skyddsjaktsområdet.”

 

Inte från helikopter

Lokala jägare som Svensk Jakt pratat med är nöjd över att Naturvårdsverket inte beslutade att skyddsjakten ska ske med helikopter utan att den frågan skickades tillbaka till länsstyrelsen.

Tomas Blom, född och uppvuxen i Harads, jagar älg på en mark som ägs av Sveaskog hitom det aktuella skyddsjaktsområdet. Han tycker Naturvårdsverkets beslut är ganska bra, att myndigheten inte sade ja till skyddsjakt från helikopter och att älgarna inte får drivas eller jagas med hund.

– Intresset från jägare i området att hjälpa till med skyddsjakten är nog ganska svalt. De älgar som var koncentrerade i det aktuella området i februari har nu spridit ut sig över ett större område.

Håkan Jansson är dock bekymrad eftersom han menar att Naturvårdsverkets beslut kan ha en signaleffekt och att länsstyrelsen kan få svårt att nästa år säga nej till skyddsjakt om skogsbolag gör en ansökan.

 

Erbjöd stödutfodring

Edefors revirjaktförening skrev i februari ett brev till Sveaskog där jaktlagen erbjöd sig att stödutfodra älgarna i området.

– Vi fick till sist svar där Sveaskog konstaterade att det var ett vällovligt initiativ men att man vill diskutera frågan mer vid ett möte längre fram i vår. Vi får väl se om de kallar till något möte, säger Håkan Jansson.

Han berättar att Sveaskog tidigare, när bolaget hade skickat in sin ansökan om skyddsjakt, frågade jaktlag om de kunde tänka sig ställa upp och skyddsjaga älg.

– Vi var inte negativa men möjligheterna att ställa upp är ju begränsade. De flesta jobbar ju på dagarna och ingen jägare skulle få någon ersättning.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev