Publicerad 20 mars 2020 - 15:14

Håkan Jansson, Edefors revirjaktförening, menar att länsstyrelsen nu kommer få svårt säga nej till skyddsjaktsansökningar på älg nästa vinter.

Håkan Jansson, Edefors revirjaktförening, menar att länsstyrelsen nu kommer få svårt säga nej till skyddsjaktsansökningar på älg nästa vinter. Foto: Lars-Henrik Andersson

Lokala jägare bekymrade över Naturvårdsverkets skyddsjaktbeslut

Premium

Håkan Jansson, ordförande för Edefors revirjaktförening, är bekymrad.
Han menar att Naturvårdsverkets beslut innebär att länsstyrelsen i framtiden kommer få svårt avslå ansökningar om skyddsjakt på älg vintertid.

På fredagen beslutade Naturvårdsverket att Sveaskog får skyddsjaga 18 älgar i ett område norr om Harads, som ligger i Bodens kommun.

Naturvårdsverkets beslut: Sveaskog får skyddsjaga älg fram till mitten av april

Det statliga skogsbolaget hade ansökt om att få skyddsjaga 18 älgar, i första hand från helikopter, skoter och drönare. Men den frågan bollar Naturvårdsverket tillbaka till länsstyrelsen med följande motivering:

”Naturvårdsverket anser att bedömningen av dessa tre jaktmedel bör göras vid en samlad prövning. Med hänvisning till instansordningsprincipen bedömer Naturvårdsverket att detta ska prövas av länsstyrelsen då det inte har prövats i första instans. Naturvårdsverket återförvisar därför ärendet till länsstyrelsen för prövning i dessa delar.”

 

Skyddsjakt tillåts från nu

Skyddsjakten gäller från och med idag (20 mars) och fram till den 12 april.

Naturvårdsverket:

”Skyddsjakt på älg är en kompletterande åtgärd till ordinarie jakt som kan beviljas när en akut skadesituation uppkommer. Naturvårdsverket konstaterar att det inte finns någon begränsning i tid för när skyddsjakt kan beviljas. Utgångspunkten är behovet av att förhindra och förebygga skador av vilt.”

 

Dräktiga kor

Däremot menar myndigheten att viss hänsyn måste tas med tanke på årstiden till dräktiga älgkor: ”Vid genomförande av jakten är det särskilt viktigt att älgarna inte förföljs på sådant sätt att de utsätts för onödig stress. Detta med hänsyn till såväl snödjup som att det med största sannolikhet finns dräktiga älgkor inom skyddsjaktsområdet.”

 

Inte från helikopter

Lokala jägare som Svensk Jakt pratat med är nöjd över att Naturvårdsverket inte beslutade att skyddsjakten ska ske med helikopter utan att den frågan skickades tillbaka till länsstyrelsen.

Tomas Blom, född och uppvuxen i Harads, jagar älg på en mark som ägs av Sveaskog hitom det aktuella skyddsjaktsområdet. Han tycker Naturvårdsverkets beslut är ganska bra, att myndigheten inte sade ja till skyddsjakt från helikopter och att älgarna inte får drivas eller jagas med hund.

– Intresset från jägare i området att hjälpa till med skyddsjakten är nog ganska svalt. De älgar som var koncentrerade i det aktuella området i februari har nu spridit ut sig över ett större område.

Håkan Jansson är dock bekymrad eftersom han menar att Naturvårdsverkets beslut kan ha en signaleffekt och att länsstyrelsen kan få svårt att nästa år säga nej till skyddsjakt om skogsbolag gör en ansökan.

 

Erbjöd stödutfodring

Edefors revirjaktförening skrev i februari ett brev till Sveaskog där jaktlagen erbjöd sig att stödutfodra älgarna i området.

– Vi fick till sist svar där Sveaskog konstaterade att det var ett vällovligt initiativ men att man vill diskutera frågan mer vid ett möte längre fram i vår. Vi får väl se om de kallar till något möte, säger Håkan Jansson.

Han berättar att Sveaskog tidigare, när bolaget hade skickat in sin ansökan om skyddsjakt, frågade jaktlag om de kunde tänka sig ställa upp och skyddsjaga älg.

– Vi var inte negativa men möjligheterna att ställa upp är ju begränsade. De flesta jobbar ju på dagarna och ingen jägare skulle få någon ersättning.

 

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram