Håkan Jansson och Tomas Blom jagar på Sveaskogs marker nära Harads. De representerar Edefors revirjaktförening och är mycket besvikna över Sveaskogs agerande och nobben de fått efter att ha erbjudit det statliga bolaget att utfodra vandringsälgarna kommande vinter. Foto: Lars-Henrik Andersson

Besvikelse i jägarleden – ville utfodra älgar men fick nobben av Sveaskog

Premium

Jägare i Edefors revirjaktförening sträckte ut en hand till Sveaskog och erbjöd sig att utfordra älgar som ett alternativ till skyddsjakt. Det statliga skogsbolaget var dock inte intresserat av initiativet och nu är jägarna mycket besvikna över Sveaskogs agerande

Jägare i Edefors revirjaktförening föreslog i vintras ett alternativ till den skyddsjakt som Sveaskog ville genomföra. Det var strax före jul som det statliga skogsbolaget ansökte om att få skyddsjaga 32 älgar inom ett område strax norr om Harads i Bodens kommun. I första hand ville det statliga skogsbolaget avliva älgarna från helikopter. Ansökan väckte stor uppståndelse och irritation i jägarleden.

 

Överklagade

Länsstyrelsen sade senare nej till Sveaskogs ansökan. Sveaskog överklagade hos Naturvårdsverket och fick delvis rätt. Frågan om att använda helikopter gick tillbaka till länsstyrelsen som sade nej. Det beslutet är nu överklagat till Förvaltningsrätten i Luleå.
Edefors revirjaktförening består av 13 jaktlag i Haradsområdet, med totalt cirka 160 jägare. I februari skickade föreningen en skrivelse till Sveaskog där de erbjöd det statliga bolaget att under nästkommande vinter organisera och utföra stödutfodring i området där skogsbolaget ville skyddsjaga älg.

 

Inte intresserade

Men Sveaskog verkar inte intresserade av en sådan lösning. I en debattartikel i Svensk Jakt i mars i år skrev skogsvårdschefen vid Sveaskog Mikael Lundberg: ”En omfattande och utvärderande studie 2014 visar, tvärt emot den gängse uppfattningen, att skadorna sällan minskar vid utfodring. I stället medför stödutfodring andra negativa effekter som ökade skadenivåer i angränsande bestånd. Det är även slutsatsen i Naturvårdsverkets rapport om utfodringens effekter 2017.”
– Vi möttes med ett ”jaså” av Sveaskog och vi är mycket besvikna, säger Håkan Jansson, ordförande i Edefors revirjaktförening och jaktledaren Tomas Blom.
De har nu skickat ett brev till Sveaskog där de förklarar att jägarna inte längre ställer upp på det tidigare avgivna löftet och förslaget om att utfodra älgarna i området.

 

Sveaskog verkar inte intresserade av jägarnas initiativ att utfodra vandringsälgar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Brev till Sveaskog

Så här skriver Håkan Jansson och Tomas Blom till Sveaskog:
”Ett visst mått av besvikelse präglar detta meddelande, då vi sedan februari väntat på ett seriöst svar från Sveaskog, kopplat till vårt samarbetsförslag. Istället fortsätter ni med er enträgna serie av överklaganden.”
De menar att Sveaskog visat att man inte är intresserade av samarbete med jägarkåren för att försöka lösa vinterbetningsproblematiken.
– Vi kommer inte att lägga ner tid, resurser och energi på att bistå Sveaskog med att minska älgbetningsskadorna genom utkörning av höbalar i Haradsområdet på vår egen bekostnad under kommande vintrar, för att sedan upptäcka att helikoptrar, drönare och skotrar användas i samma område för att skoningslöst skjuta ner dessa djur, säger Håkan Jansson och Tomas Blom som förklarar att de nu tar sin hand från det samarbetsförslag som de tidigare erbjöd Sveaskog.

 

”Urskiljningslöst skjutande”

De menar att den enda lösningen är dialog när det gäller att tackla frågan vad gäller sambandet mellan älgens vintervandring, betning på tall, bristande fodertillgång och lokala-regionala avskjutningsnivåer.
– Vi tror inte på att man löser problemet med ohörsamhet inför lagar och förordningar, nonchalans inför lokal kunskap och förmåga. Sveaskogs mål är en ”quick fix” med urskillningslöst skjutande från helikoptrar och skotrar i meterdjup snö. Detta tar vi avstånd från, säger Håkan Jansson och Tomas Blom.
– Sveaskog tror inte på idén med stödutfodring. De är naturligtvis en stor besvikelse för oss när vi kommer med ett så generöst erbjudande. Svaret vi har fått från Sveaskog är ett enda stort ”jaså”, tillägger Tomas Blom.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev