Leif GW Persson hävdar att utredningen i Hedinfallet har drivits alldeles för långt och kostat alldeles för mycket pengar. Foto: Olle Sporrong/Expressen/TT

Leif GW Persson om Hedinfallet: Ifrågasätter objektivitet hos polis och åklagare

Premium

Polisprofessorn Leif GW Persson pekar på bristande objektivitet i Hedinfallet. När en polisutredning börjar se ut som infekterade arvs- och vårdnadstvister finns det anledning att se upp med vad som pågår, säger han till Svensk Jakt.

Enligt Leif GW Persson har utredningen mot Karl Hedin och de övriga åtalade blivit känslomässigt infekterad.

– Inom det straffrättsliga området ska man stå över sådant. När det börjar se ut som arvs- och vårdnadstvister är jag inte riktigt med längre, säger han.

Förekommer det verkligen sådant inom rättsväsendet, att poliser och åklagare drivs av egna agendor?

– Tyvärr finns det en risk för att de poliser och åklagare som söker sig till den där typen av verksamheter – de är ändå ganska få – har starka politiska motiv för att göra det. Det är väldigt viktigt att man kan hålla distansen till sitt uppdrag. Det här är inte första exemplet jag ser där man brister i objektivitet och distans, säger Leif GW Persson.

Svag bevisning

Han har läst förundersökningen och menar att åklagaren har en mycket svår uppgift i Västmanlands tingsrätt, där rättegången pågår i dagarna.

– En orsak till att det dragit ut på tiden är att man håller fast vid något som man borde släppt ganska tidigt. Bevisningen mot Hedin och de medåtalade, kanske med undantag för maken till hon som satte igång alltihopa, är ju ganska tunn och det blir inte lättare för åklagaren när hon tar tillbaka sina uppgifter.

Jämför med mord

Leif GW Persson riktar kritik mot utredningens omfattning. Han menar att den borde ha lagts ner tidigt mot bakgrund av att man inte hittade något inledningsvis.

”Den här utredningen har kostat mer än utredning om ett spaningsmord.”

– Jag gör vissa jämförelser. Den här utredningen har kostat mer än en utredning om ett spaningsmord, där man bevisligen har en död människa som blivit mördad av en okänd gärningsman. Det här påstås handla om illegal jakt på varg, men man har hittills inte säkrat ens ett hårstrå från en varg. Det där fyller mig med djup olust.

– Jag är verkligen ingen vän av att man försöker förgifta djur, men nu handlar det inte om det. För att polis och åklagare ska gå in i ett sådant ärende, måste de ha en rimlig anledning att tro att det har skett, och det är jag mycket tveksam till i det här fallet, säger Leif GW Persson.

Du har sagt att den här utredningen har kostat tiotals miljoner kronor?

– Ja, det är jag ganska säker på. De har hållit på i åratal och har haft i stort sett fri tillgång till folk från nationella operativa avdelningen, och sedan också sysselsatt goda delar av REMA. Uppe på det har de hyrt in en jävla massa experter. Så kostnaden ligger nog där. Anser man att det inte stämmer får man väl visa motsatsen.

– Det är många spaningsmord som bedrivs med betydligt mindre resurser än det här. Och då tänker jag, med all respekt, att jag sätter människor över djur. Speciellt om det är så löst grundat som i det här fallet, säger Leif GW Persson.

En åklagare ska inte väcka åtal om han eller hon inte förväntar sig en fällande dom. Eller?

– Nej precis, men det där ger alltid utrymme för visst skön. I nio fall av tio vinner åklagarna i de mål de åtalar för. Men något får mig att tro att det inte kommer att ske i det här fallet. Den som ligger bäst till är ju Hedin. Det finns inget som binder honom konkret till det som han påstås ha gjort.

”Jag slås av att de inte har en susning om hur man jagar.”

Leif GW Persson är också minst sagt tveksam till den jaktliga kompetensen hos polis och åklagare som utrett fallet.

– Jag slås av att de inte har en susning om hur man jagar. Det är som att jag skulle ringa dig och säga, vad tror du om att jaga lite varg i eftermiddag? Hahaha! Det var ju inte ens spårsnö när det här skulle ha skett.

Har jagat med Hedin

Leif GW Persson har jagat med Karl Hedin, som han beskriver har en aktningsvärd förmåga på jaktens område.

– Jag tror inte att han är så jävla korkad att han klädd i kontorskläder och lågskor slumpvis går ut och ställer sig i en buske för att skjuta en varg. Det går nämligen inte till så. Att polis och åklagare tror det uppfattar jag som att man inte har en susning om jakt.

”Det var snö, 20–30 skyttar, men de överlistade oss trots att det var ett dussin vargar inne i drevet.”

Leif GW Persson jämför med hur det gick till när han själv jagade varg, i Ryssland:

– Det var snö, 20–30 skyttar, men de överlistade oss trots att det var ett dussin vargar inne i drevet. Att Karl Hedin och en av hans anställda i ett snöfritt Västmanland skulle lyckas bättre har jag jävligt svårt att tro.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev