lördag 30 september

När landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) invigde jaktmässan på Tullgarn släppte han nyheten om lättnader för björnjägare som vill jaga med halvautomatiska studsare. Foto: Martin Källberg

Lättnader för björnjägare med halvautomat

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) kom med en välkommen present till björnjägarna när han besökte jaktmässan Swedish Game Fair. Nästa vecka beslutar regeringen att halvautomater får laddas med upp till fem skott i magasinet vid björnjakt.

I dag är det förbjudet att vid björnjakt använda ett halvautomatiskt vapen som har ett magasin där det ryms fler än två skott. Enligt regelverket finns det emellertid möjlighet att ge dispens från detta förbud.

Och det är möjligheten till dispens som regeringen nu använder sig av när länsstyrelserna får i uppdrag att utfärda sådana i samband med att beslut om licensjakten på björn fattas.

 

Jägareförbundet pådrivande

Sven-Erik Bucht betonade hur Svenska Jägareförbundet drivit på för att få en ändring till stånd. När han sa att det var viktigt att lyssna på intresseorganisationer när de kommer med välgrundade förslag fick han applåder av de många mässbesökarna som stannat till för att lyssna.

– Enligt Jägareförbundet sker det 5–10 allvarliga incidenter varje år vid närkontakter mellan jägare och björn. Självklart vill man ha fler än två skott i magasinet i ett sådant skarpt läge, säger landsbygdsministern till Svensk Jakt efter sitt anförande.

 

Utgår från kloka beslut

I samband med att frågan var ute på remiss argumenterade Jägareförbundet för att Naturvårdsverket skulle utfärda dispenserna, för att på så sätt garantera att björnjägare med halvautomater behandlas lika, oavsett vilket län de bor i.

– Men nu har vi valt lösningen med att länsstyrelsen utfärdar dispenserna. Vi får naturligtvis följa upp hur det går, men jag utgår ifrån att det blir kloka beslut, säger Sven-Erik Bucht som understryker behovet av sådana.

– Även den som inte jagar björn kan förstå vilken oerhörd fara en jägare utsätts för om hon står där med ett tomt vapen när björnen kommer riktigt nära.

 

Stora utmaningar

Landsbygdsministern släppte nyheten om lättnader för björnjägarna i samband med att han invigde årets upplaga av Swedish Game Fair. Han passade på att berätta att regeringen arbetat hårt med jaktfrågor under mandatperioden, bland annat gällde det fjälljakten.

Sven-Erik Bucht (S).

– Jag vet att jag gjorde många besvikna eftersom jag innan valet sa att det endast krävdes ett pennstreck för att ge jägare bosatta i Sverige förtur till jakten på statens marker. Jag mötte byråkrati och motstånd som jag inte kunnat förutse, men eftersom jag är envis gav jag mig inte, och nu har vi en bra ordning på plats.

Sven-Erik Bucht talade också om vilka utmaningar som finns, bland annat de mycket stora skarv- och sälstammarna som utgör ett betydande hot mot det småskaliga fisket.

Att hindra sjukdomar som CWD och afrikansk svinpest från att komma in i landet är andra stora och viktiga uppgifter, sa ministern.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev