En fullpälsad spets fryser förstås mindre i en kall bil, än en korthårig hund. Foto: Kjell-Erik Moseid

Låt inte hunden sitta i en kall bil och frysa

När det är minusgrader faller temperaturen fort i en bil som står stilla. Det begränsade utrymmet hindrar hunden från att röra sig för att hålla värmen uppe. Kondens gör att det snabbt kan bli fuktigt och rått.

Hundens förmåga att hålla värmen varierar mycket beroende på vilken ras det är. Gemensamt för alla hundar är att förmågan att hålla värmen är mycket bättre om den kan hålla sig i rörelse.

En hund som klarar promenader i 15 minusgrader utan problem, kan få problem i en kall bil även om temperaturen där är betydligt högre, enligt djurförsäkringsbolaget Agria.

 

Isolera

Se till att hunden inte behöver sitta direkt på kallt eller fuktigt underlag i bilen när det är kallt ute. Man kan isolera mot kylan på olika sätt, bland annat genom att bädda med filtar eller fällar i material som inte drar åt sig fukt.

En frusen hund behöva ha täcke på i bilen. Detta är speciellt viktigt om hunden sitter i bilen i väntan på sin tur under träning eller jakt – då är det extra viktigt att den inte blir kall i musklerna på grund av skaderisken.

 

Regler

Jordbruksverket har regler för hundförvaring i bil.

Man får till exempel inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över 25 plusgrader eller under 5 minusgrader.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.