Publicerad 19 februari 2020 - 09:54
Lång riksdagsdebatt om jakt och viltvård
Riksdagens jaktdebatt under onsdagen handlade till stor del om vildsvin och varg. Jägareförbundets jakt- och viltvårdsuppdrag ifrågasattes av miljöpartister och försvarades av debattörer från M och KD.
Debatten som följde på Miljö- och jordbruksutskottets betänkande om jakt och viltvård blev lång. I närmare två timmar diskuterade utskottets ledamöter främst varg och vildsvin.
Man skulle kunna säga att dessa huvudämnen valdes av utskottets ordförande Kristina Yngwe som i sitt inledningsanförande talade om att ökad vildsvinsjakt är nödvändig. Hon uppmanade också regeringen att ta fram ett förslag till begränsad utfodring.
Lokalt inflytande
John Widegren (M) talade om behovet att stärka viltförvaltningsdelegationerna så att de får inflytande på riktigt. Inte minst i rovdjursfrågan.
Kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson sa att avgörande för att lyckas med vargförvaltningen är att få med sig lokalbefolkningen. Han ansåg också att jägarna som arbetar med trafikeftersök behöver högre och likvärdig ersättning.
Runar Filper (SD) argumenterade för ett remissförfarande där man på lokal nivå får yttra sig om och påverka behovet av skyddsjakt på bland annat varg. Något som skulle innebära lokalt inflytande på riktigt, sa han.
Ifrågasatte uppdrag
Socialdemokraten Malin Larsson sa i sitt anförande att vargindivider som tar hundar, renar och tamboskap ska tas bort.
Rebecka Le Moine (MP) ifrågasatte att Jägareförbundet ska ha ansvar för jakt- och viltvårdsuppdraget. Något som John Widegren (M) inte alls höll med om, eftersom kompetensen och kunnandet för att sköta det finns hos förbundet.
Se debatten i efterhand
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.