Den oskygga vargtiken på Södertörn. Foto: Lena Söderman

Kommunpolitiker vill ha skyddsjakt

Alexandra Anstrell (M), ordförande i Haningemoderaterna, vill att länsstyrelsen i Stockholm tar beslut om skyddsjakt på Södertörnsvargen.

Alexandra Anstrell.

Nu har det gått för långt, det är dags att agera!

Så inleder Alexandra Anstrell sitt brev till länsstyrelsen.

Hon fortsätter: ”Södertörnsvargen går in på gårdar, totalt oskygg rör den sig bland höghus i Brandbergen, bland skolor och förskolor i kommunen, jagar människor in i hus på Dalarö, äter katter, jagar kossor i hagar och skrämmer hästar med ryttare. Många Haningebor känner sig otrygga och risken för vargangrepp ökar ju närmre in i tätorterna den är.”

 

Inte god samexistens

Anstrell anser att ett naturligt beteende hos en varg är att vara skygg och hålla sig undan, inte röra sig med självklarhet i tätbebyggt område.

”Som det finns skrivet i Förvaltningsplanen för stora rovdjur ska det råda en god samexistens och det får inte heller bli påtagligt svårare att hålla tamdjur. Det är inte god samexistens i dag och det är påtagligt svårare att hålla tamdjur”, skriver Alexandra Anstrell och begär att skyddsjakt utreds.

 

Nytt beslut

Hon har inte skrivit någon formell skyddsjaktsansökan, men hennes avsikt är att länsstyrelsen ska utlysa skyddsjakt, bekräftar hon för Svensk Jakt.

Länsstyrelsen kommer att titta på begäran om skyddsjakt, men har under dagen fattat ett nytt beslut om att försöka skrämma vargtiken med gummikulor med mera.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev