Skrämselåtgärderna får genomföras inom markerat område, men inte i Tyresta nationalpark, till och med den 2 oktober. Karta: Länsstyrelsen

Gummikulor mot Stockholmsvarg

Det dröjde ytterligare en dag, men nu har länsstyrelsen i Stockholm beslutat om att försöka skrämma vargen på Södertörn från att närma sig hundar och människor. Om det inte lyckas kan skyddsjakt bli aktuell.

Syftet med skrämselåtgärder är att ändra vargens beteende så att den uppfattar att människa tillsammans med hund ger obehag. Skrämselåtgärderna innebär att gummikulor, ljud- och ljuseffekter kan avlossas mot vargen.

– Vi bedömer att det finns förutsättningar för att komma tillräckligt nära vargen och genomföra skrämselåtgärder. Förhoppningen är att åtgärden ska ändra vargens beteende, säger Mia Olausson, naturvårdschef vid Länsstyrelsen.

 

Skyddsjakt

Om skrämselåtgärder, som genomförs i samverkan med Viltskadecenter, inte fungerar och det inträffar ytterligare närgångenhetshändelser kan det bli aktuellt att pröva frågan om skyddsjakt.

Beslutet är en dispens från förbud i artskyddsförordningen och föreskrifter i naturreservat om att störa varg. Det gäller till och med måndag 2 oktober.

 

Sågs på nytt

I går kväll observerades vargen på nytt, nu i ett villaområde på Dalarö. I Facebookgruppen Vargobs Södertörn skriver Jimmy Pettersson:

”Den satt och tittade in hos oss. Den såg när vi gick in med hunden”.

 

Döda får

I början av veckan hittades också två dödade får i Österhaninge, som har bekräftats vargdödade av länsstyrelsens personal. Tidigare i sommar har två attacker på får dokumenterats.

Små chanser att lyckas

Viltskadecenter skrev för knappt ett år sedan rekommendationer för hantering av situationer med vargar nära bostadshus eller människor:

”Sedan 1999 har riktade skrämselåtgärder använts mot vargar nära bostadshus eller människor (inom 30 meter) vid åtminstone sex tillfällen. Baserat på resultaten från dessa skrämselinsatser bedömer vi att sannolikheten för att skrämselåtgärder ska lyckas är mycket små.”

På sidan 10 i rekommendationerna finns dessa skrämselförsök redovisade.

I samtliga fall slutade det med att vargen ändå avlivades, utom i ett fall då vargen blev ihjälkörd av en lastbil.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev