Publicerad 27 september 2017 - 11:57

Vargen på Södertörn går mot Louise Carlsson och hennes jämthund.

Hon förföljdes av varg in på gårdsplanen

Susanne Carlsson och hennes syster Louise Carlsson som bor på Södertörn utanför Stockholm fick ett synnerligen obehagligt avslut på morgonens hundpromenad. Louise mötte en varg vid Susannes hus och filmade med mobilen när vargen följde efter henne in på Susannes tomt.

Louise Carlsson filmade det närgångna vargmötet.

 

Systrarna Carlsson bor bara 600 meter från varandra. De är båda jägare och vana naturmänniskor.

– Min syster och jag var ute och gick med våra jämthundar, men hade gått åt olika håll. Hon gick mot mitt hus och plötsligt var vargen där och gensköt henne, berättar Susanne Carlsson.
Händelsen inträffade strax efter klockan 8 på onsdagsmorgonen.

– Louise försökte kasta in sin hund i min bil men den var låst. Hon tog sig runt huset men vargen rundade från andra hållet. Som tur var kunde hon springa upp på min altan, fortsätter Susanne, som var bara hundra meter därifrån.

– Jag kom springande, då rundade vargen huset igen och gick därifrån.

 

Följde efter

Louise berättar:
– Vargen följde verkligen efter oss. Jag letade efter något tillhygge men försökte ta det lugnt för att inte trigga ett jaktbeteende hos vargen.

– Det jag är tacksam för i efterhand är att min åttaårige son inte var med, då hade jag haft ansvar för både honom, mig och hunden. Och jag hade aldrig fått med honom på en skogspromenad igen.

Sonen är redan sedan tidigare förbjuden att cykla ensam till kompisen några hundra meter bort och han får inte leka ensam ute.

– Men han vet inte varför. Jag vill inte att han ska belastas med onödig rädsla och det är svårt att förklara för ett barn om vargen.

Louise har varit jägare i 30 år och har tidigare kommit i kontakt med björn. Hon beskriver sig själv som en ”inte jättestressad människa”.

– Men jag kan ju inte stå och se på när vargen äter upp min hund!

 

Löplina

Systern Susanne Carlsson, vid vars hus händelsen utspelade sig i morse, har en löplina till sin jämthund bakom huset. Hon undrar vad som hade hänt om hunden stått där som den brukar, till exempel när hon är ute med sina hästar.
– Vi har ringt länsstyrelsen och hon som svarade frågade bara om vi gjort något utfall mot vargen! Hon menade att det var hunden den var ute efter. Men skulle jag släppa hunden och låta vargen ta den?! Eller ska vi behöva ha vapen med på hundpromenaderna?

– Vi vet att vargen är här i Tyresta, men trodde inte att den skulle komma så nära. Min syster tyckte det var väldigt obehagligt, säger Susanne Carlsson.
Efter händelsen mätte de upp avstånden och säger att vargen var så nära som tre till fem meter från Louise och hennes hund.

 

Skyddsjakt

– Jag hoppas de beviljar skyddsjakt nu. Det här är orimligt, folk vågar inte gå ut. Vi ska inte ha rovdjur, eller andra djur för den delen, som visar ett så oskyggt beteende, de ska bort.

Länsstyrelsens kommunikationschef Jonas Johansson säger att man har personal på plats, men han kan inte säga om det kommer ett skyddsjaktsbeslut.

– Jag har fått händelsen inrapporterad. Vi ska processa det juridiska och arbeta med spåren och därefter fatta beslut om eventuella åtgärder, det kan bli skyddsjakt eller fråga om att försöka skrämma vargen, säger han.

 

När fattar ni beslut?

– Skyndsamt, det finns inget skäl att dröja, säger Jonas Johansson.

 

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram