Skrämselåtgärderna får genomföras inom markerat område, men inte i Tyresta nationalpark. Karta: Länsstyrelsen

Nytt beslut om skrämselåtgärder

Det ska genomföras nya försök med att skrämma vargtiken på Södertörn, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Något effektivt skrämselförsök gick inte att genomföra förra gången länsstyrelsen tog beslut om att försöka skrämma den närgångna vargtiken med gummikulor.

Länsstyrelsen har nu beslutat om ett nytt försök med skrämselåtgärder mot vargen, som gäller till och med den 10 november. Det innebär att gummikulor, ljud- och ljuseffekter kan avlossas mot vargen. Syftet är att ändra vargens beteende, så att den förknippar hundar och människor med obehag.

Beviljat tillstånd för att genomföra skrämselåtgärder innebär dispens från förbuden enligt artskyddsförordningen och föreskrifter i naturreservat att få störa varg. Skrämselåtgärderna får genomföras inom beslutat område, dock inte i Tyresta nationalpark.

Vargtiken har rört sig på Södertörn sedan i juni.

 

Motivering

I sitt beslut motiverar sig länsstyrelsen så här:

”De händelser som har rapporterats i området vittnar om en varg som följer efter människa/människor med kopplad hund på ett mycket närgånget sätt. Vargen har befunnit sig ett fåtal meter från människorna och motvilligt låtit sig skrämmas från platsen. Eftersom vargen är mycket närgången har länsstyrelsen bedömt att förutsättningarna är goda för att komma tillräckligt nära vargen och genomföra skrämselåtgärder. Därtill är vargen försedd med GPS-sändare, vilket ytterligare förbättrar möjligheterna att komma tillräckligt nära.”

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev