Förvaltningsrätten har avslagit överklagandet och går på länsstyrelsens beslut. Foto (i hägn): Olle Olsson

Klart: Genetiskt viktig varg får skyddsjagas – överklagan avslås

Turerna kring den så kallade genetiskt viktiga vargen, G93-23, har kanske nått sitt slut. Förvaltningsrätten har nu avslagit den överklagan som inkommit och skyddsjakten tillåts.

Uppdaterad 13:13. Efter ett antal angrepp på tamboskap i Sydsverige beslutade Länsstyrelsen Kronoberg om skyddsjakt på den genetiskt viktiga vargen. Inte helt oväntat överklagades beslutet, som därefter stoppades av förvaltningsrätten.

Vargen kunde därefter kopplas till fler angrepp och den 17 januari beslutades återigen om skyddsjakt på vargen.

I samband med beslutet skrev länsstyrelsen att: ”Länsstyrelsen ser nu en kraftig risk för att fler angrepp kan ske i närtid och bedömer att andra skyddsåtgärder inte är tillräckliga. Därför tas nu beslut om skyddsjakt. Skyddsjakten gäller enbart för den vargindivid, G93-23, som orsakat skadorna.”

Beslutet överklagades återigen och förvaltningsrätten bestämde att skyddsjakten inte fick genomföras, i väntan på domslut.

Avslag

Överklagandena avslogs dock denna gång och länsstyrelsens beslut gäller.

”Det betyder att beslutet som Länsstyrelsen i Kronobergs län tog nu gäller fullt ut och att den aktuella vargen, G93-23, kan börja jagas om den gör ett nytt angrepp på tamboskap”, skriver myndigheten på sin hemsida och kommenteras av Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare.

– Vi ser detta som ett gott betyg till vårt beslut. Vi övervägde noga innan beslutet om skyddsjakt togs, eftersom det rör sig om en genetiskt viktig varg. Genetiskt viktiga vargar behövs för att undvika inavel bland de vargar det är beslutat att vi ska ha i Sverige. Eftersom denna varg utvecklat ett problematiskt beteende och det inte räckte med de åtgärder vi gjorde så tog vi ändå beslut om skyddsjakt.

Skyddsjaktbeslutet gäller den sydvästra delen av länet. Jakten får starta vid nästa angrepp och pågå till och med den 1 februari. Rör den aktuella vargen sig inom området för att kunna förväxlas med Kostareviret ska jakten avbrytas.

Länsstyrelsen Skåne fattade också beslut om skyddsjakt på en varg, som antas vara samma individ. Även det överklagandet avslås av Förvaltningsrätten, enligt Jaktjournalen, som även skriver att den genetiskt viktiga vargen inte längre anses lika viktig då ett kullsyskon bildat par i Uppsala län.

Ytterligare angrepp

Under måndagen meddelade Länsstyrelsen Skåne att det i fredags skedde ytterligare ett vargangrepp i Osby kommun.

– I det här fallet har vi starka misstankar om att det rör sig om vargindividen G93-23, som är en genetiskt värdefull varg. Via DNA har den hittills kunnat kopplas till totalt 11 angrepp i Skåne, Kronoberg och Kalmar län de senaste månaderna. Tyvärr verkar det som att denna individ har utvecklat ett problematiskt beteende där den aktivt söker upp får i hagar, säger Cajsa Söder, vilthandläggare på Länsstyrelsen Skåne i pressmeddelandet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev