Vargangreppen på får i Skåne kommer allt tätare. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Fjärde vargangreppet på får – skyddsjakt möjlig

Ett nytt vargangrepp på får har inträffat i Hörby kommun i mellersta Skåne.

Angreppet är det fjärde inom vargreviret Linderödsåsen. Det innebär att skyddsjakt möjligen kan bli aktuell, beroende på vad dna-analyser visar, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Fyra döda får

Det senaste vargangreppet skedde sent på torsdagskvällen. Två får dödades och två får fick avlivas på grund av sina skador, ytterligare ett får är skadat. Angreppet inträffade i Hörby kommun, inte långt från den plats där fem får dödades föregående helg.

Fem får vargdödade i Skåne

– Detta är det fjärde angreppet inom reviret, men vi vet från spillnings-dna från Tollarp att vi har en hane i området som inte tillhör reviret. Proverna vi tog i söndags har skickats på akutanalys och vi gör detsamma med de prover som tagits i dag, säger Tom Espgård, Länsstyrelsen Skåne, i pressmeddelandet.

Möjlig skyddsjakt

Enligt Viltskadecenters riktlinjer för den regionala rovdjursförvaltningen kan skyddsjakt komma i fråga i ett revir tidigast efter fyra angrepp. Länsstyrelsen Skåne kommer nu att invänta besked från de båda dna-analyserna innan beslut om nästa steg fattas.

Utökad skyddsjakt på varg: ”Uppenbar risk för fler angrepp”

Tidigare i veckan beslutade länsstyrelsen i Skåne om skyddsjakt på en skadegörande varg inom ett begränsat område norra Skåne, efter att länsstyrelsen i Kronobergs län beslutat om skyddsjakt på samma individ.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev