Turerna fortsätter kring vargarna i reviret Linderödsåsen. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Den genetiskt viktiga vargen har knutits till flera angrepp. Någon skyddsjakt blir det dock inte, slår förvaltningsrätten fast i sin dom. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

LRF vill skyddsjaga genetiskt viktig varg

Efter att ett antal angrepp på får kunnat knytas till en och samma varg ansöker nu LRF Sydost om skyddsjakt på individen, som klassats som genetiskt viktig.

I en ansökan med hänvisning till såväl jaktförordningen som mål i Kammarrätten vill LRF Sydost att länsstyrelserna i Kronobergs och Blekinges län beviljar skyddsjakt på en varg.

Flera angrepp

Vargen, som har sitt ursprung i Norge, kan enligt en lista som bifogats i ansökan kopplas till fem angrepp i Sverige där totalt 27 får dödats. Dessutom ska ett angrepp ha skett i Norge.

LRF Sydost skriver i ansökan att:  

”Tamdjurstätheten är stor i området och tamdjurshållningen riskerar att skadas allvarligt efter de många incidenter som kan knytas till varg G93-23.”

Två län

Organisationen vill att länsstyrelserna skyndsamt beslutar om skyddsjakt, i ett område för en stor del av södra Kronoberg och hela Blekinge.

”LRF Sydost anser att förutsättningarna också är sådana att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt då denna varg rört sig långa sträckor på kort tid och till stor del i områden som tidigare inte har fast vargförekomst.”

Vidare skriver organisationen att:

”Den nu skadegörande individen anses vara genetiskt viktig men då den uppvisar ett mycket oönskat beteende ser LRF Sydost inte att detta skall utgöra ett hinder.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev