Licensjakten på varg pågår som längst till och med den 15 februari.

Möjligheten till skyddsjakt på en utpekad varg i Kronobergs län förlängs till den 15 februari. Foto (i hägn): Olle Olsson

Beslut om skyddsjakt på varg förlängs

Möjligheten till skyddsjakt på en utpekad varg i Kronoberg förlängs till den 15 februari. Ett nytt angrepp på tamdjur är ett krav för att börja jakten.

Det är en varg som under hösten och vintern återkommande angripit och dödat får i både Kronoberg, Skåne och Kalmar län. 

I Kronoberg överklagades och stoppades ett första beslut om skyddsjakt, men när vargen med beteckningen G93-23 fortsatte att angripa får tog länsstyrelsen ett nytt Enligt det första beslutet fick jakten fick pågå fram till den 1 februari, men nu förlängs den möjligheten fram till den 15 februari.

Kan vara kvar

– Det finns kvalitetssäkrade observationer av varg på två ställen den 22 januari, den ena tre kilometer och den andra två mil från länsgränsen. Därför ser vi fortfarande risk för angrepp i länet och ett behov av att förlänga perioden för skyddsjakten, säger Magnus Lundmark, naturskyddshandläggare på länsstyrelsens hemsida.

Inga andra vargar

Jakten får bara riktas mot den aktuella vargen, och länsstyrelsen månar särskilt om de vargar som har etablerat sig i Kosta. I och med att jakten kräver ett nytt angrepp ser länsstyrelsen möjligheter att spåra och jaga rätt varg i samband med angreppet.

Även i Skåne finns ett beslut om skyddsjakt på samma varg. Däremot är inte skyddsjakten beviljad i Kalmar län, trots att den aktuella vargen även gripit får där.

Röd linje markerar gräns för skyddsjaktområdet. Gränsen tar hänsyn till vägnät och länsgräns.
Röda stjärnor anger konstaterade angrepp av G93-23. Gul stjärna är misstänkt angrepp av G93-23.
Karta: Länsstyrelsen Kronoberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev