Karl Hedin JO-anmäler Svea hovrätt som efter snart ett år ännu inte avkunnat dom i det så kallade Västmanlandfallet. Oacceptabelt lång tid, skriver Hedin i sin anmälan. Foto: Pia Nordlander

Karl Hedin JO-anmäler Svea hovrätt för senfärdighet

Ett år har gått sedan Västmanlands tingsrätts friande dom mot jägaren och industriledaren Karl Hedin överklagades till Svea hovrätt. Nu har Hedin JO-anmält hovrätten för det han ser som en oacceptabel lång handläggningstid av målet.

Den 19 mars förra året meddelade Västmanlands tingsrätt att Karl Hedin är oskyldig till det han anklagas för, att ha tänkt skjuta en varg och att han förmedlat gift med syftet att döda varg.

Domen har beskrivits som närmast unik i sin skrivning, där tingsrätten inte bara konstaterar att människor inte döms för sina åsikters skull i Sverige utan också att försvarets bevisning aldrig behövde prövas av domstolen. Så tunt var åtalet.

 

Enig tingsrätt friade Karl Hedin

I ett limbo

Miljöåklagare Lars Magnusson ansåg emellertid att tingsrätten gjorde fel och överklagade den så kallade jaktdelen i målet, där han hävdar att Karl Hedin och en och hans anställda under en lunchrast varit i skogen för att skjuta en varg.

Sedan dess har inget hänt, och nu har Karl Hedin tröttnat. I en skrivelse till Justitieombudsmannen där han beskriver bakgrunden till misstankar och åtal, tingsrättsdom och överklagande, vill han att JO granskar Svea hovrätts handläggning av målet.

– Rättsväsendet ska lösa konflikter mellan medborgare och staten inom rimlig tid, det sägs både i regeringens regleringsbrev till domstolsväsendet och i Europakonventionen för mänskliga rättigheter. Trots det, trots att jag är oskyldig tvingas jag leva i detta limbo som till hösten pågått i fyra år, säger Karl Hedin till Svensk Jakt.

 

Straff före dom

Karl Hedin har tidigare sagt att rättsväsendets segdragna hantering av honom är avsiktlig, att det är ett straff före dom. Något han står fast vid.

– Jag greps och häktades i oktober 2018. Efter ett halvår var utredningen klar, inget nytt tillkom efter det. Trots det dröjde det till våren 2021 innan målet avgjordes i domstol. Åklagaren väntade så länge han kunde, i 21 dagar, innan han överklagade den unikt friande domen, utan att tillföra något nytt. Och sedan händer det ingenting. Det är klart att jag känner att de vill straffa mig, säger Karl Hedin.

 

Hedinfallet anmäls till Justitieombudsmannen

En förmiddag

Parterna har kommit överens om att målet i hovrätten kan avgöras på handlingarna, det vill säga genom att domstolen fäller sitt avgörande efter att ha tagit del av förhandlingarna som hölls i tingsrätten.

Enligt Karl Hedin kan inte detta ta särskilt lång tid. Hovrätten har redan läst in sig på ärendet, och han bedömer att det kan avgöras på en förmiddag, högst en förhandlingsdag.

Till JO skriver Hedin:

”Kontakter har löpande tagits med hovrätten för att få besked om när dom kan förväntas. Domstolen har dock inte kunnat avisera någon tidpunkt för ett avgörande. Det har förutskickats att målet med mycket stor sannolikhet inte kan behandlas innan sommaren 2022. Skälet för tidsutdräkten anges vara Coronapandemins påverkan på domstolens personalresurser och ett stort antal så kallade förtursmål. Detta innebär således att målet som nu legat på hovrättens bord sedan i början av april 2021 kommer att ha handlagts i hovrätten i bästa fall över ett och ett halvt år efter det att det anlände dit. För egen del har det kommit att starkt påverka mig personligen ända sedan den 26 oktober 2018.”

 

Karl Hedin friades i första instans av en enig tingsrätt. Foto: Jan Henricson

Motsatt effekt?

– Man skyller på att det finns häktade som måste få gå före i kön. Men jag är ju oskyldig. Finns det inte lika stor anledning att pröva min sak? Det borde rimligtvis bli många inställda förhandlingar då mitt fall kan prövas. Istället säger domstolen att de kanske har tid efter semestern. Det är långt ifrån acceptabelt.

Är Karl Hedin då inte orolig för att en JO-anmälan kan få motsatt effekt, att hovrätten segar ut på målet ännu mer än de skulle gjort annars?

– Kanske det. Eller också dömer de mig för något jag inte har gjort. Jag vill höra Justitieombudsmannens synpunkt. JO kanske tycker att det är okej. Då vet vi i alla fall det, säger Karl Hedin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev