Advokat Sven Severin och industriledaren och jägaren Karl Hedin har snart väntat i ett år på att Svea hovrätt ska avgöra det så kallade Västmanlandfallet. Foto: Pia Nordlander

Rättegång mot Karl Hedin kan dröja till efter sommaren

Snart är det ett år sedan tingsrättens friande dom mot Karl Hedin och hans anställde överklagades till högre instans. Men ännu finns inte någon tid utsatt för när målet kommer upp i Svea hovrätt.

När Västmanlands tingsrätts närmast övertydligt friande dom kom den 19 mars förra året, trodde många att den segslitna rättsliga processen mot industriledaren och jägaren Karl Hedin var över.

Men miljöåklagare Lars Magnusson nöjde sig inte med tingsrättens beslut, utan överklagade vissa delar av domen till Svea hovrätt. Det handlar om den så kallade jaktdelen, den där åklagaren hävdar att Hedin och en av hans anställda varit i skogen med avsikt att skjuta varg i oktober 2018.

 

Covid och karantän

Trots att målet inte ska tas om i sin helhet utan, som det heter, avgöras på handlingarna, har hovrätten inte haft tid att ta upp det till behandling.

I dagarna har Karl Hedins advokat, Sven Severin, varit i kontakt med hovrätten och fått för hans klient ytterligare ett nedslående besked.

– Hovrätten förklarar det med en mycket ansträngd arbetssituation, på grund av covid och karantän för personalen. Dessutom har man flera större mål, bland annat där människor är häktade, så kallade förtursmål, säger Sven Severin.

 

Efter sommaren

Enligt Severin kan det komma att dröja till efter sommaren innan Västmanlandsfallet kommer upp i hovrätten.

– Det har snart gått ett år sedan tingsrättens dom och min klient har fått vänta på att bli helt friad från dessa grundlösa anklagelser under mycket lång tid. Tyvärr är det inte mycket vi kan göra åt det. Jag kontaktar regelbundet hovrätten för att få ett besked, men hittills har det varit nedslående, säger Sven Severin.

Det försvaret nu kan hoppas på är att något större mål blir inställt, och att Svea hovrätt då kan klämma in det som har mindre dignitet, som Västmanlandfallet.

– Eftersom det ska avgöras på handlingarna blir det ett snabbare förfarande än i tingsrätten, men hovrätten måste ändå ta del av bevisningen, inspelade förhör och så vidare, säger Sven Severin.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev