Högsta domstolens dom i Girjasmålet kan få politiska följder i frågor som exempelvis naturtillgångar. Foto: Lars-Henrik Andersson

JK: Girjasdomen kan få politiska följder

Premium

Justitiekansler Mari Heidenborg säger att Girjasdomen kan få politiska följder. Och inte bara i frågor som rör jakten, exempelvis naturtillgångar.
Domen gäller från och med idag vilket innebär att i praktiken får inte länsstyrelsen upplåta jakten på Girjas samebys område.

Mari Heidenborg. Foto: Justitiekanslerns kansli

Justitiekanslern, JK, företräder staten i Girjasmålet. Mari Heidenborg konstaterar att det var en tydlig dom, men som också kan ge politisk huvudvärk.

Hon menar att domen kan få följder när det gäller nyttjanderätt vad avser naturtillgångar och att regering och riksdag lär få fundera över domens konsekvenser.

– Det är skönt få det här avslutet efter så lång tid, det gick inte statens väg. Högsta domstolen har varit tydlig hur man ska se på urminnes hävd. Det har fått större betydelse än vad statens uppfattning varit.

 

”Från politiskt håll måste man nog ta sig en funderare över konsekvenserna och hur de ska hanteras.”

Mari Heidenborg

 

Vad kan det få för konsekvenser?

– Domen gäller Girjas sameby och jakt- och fiskerättigheter, men det finns andra samebyar, andra rättigheter. Det handlar om stora markområden med naturtillgångar. Från politiskt håll måste man nog ta sig en funderare över konsekvenserna och hur de ska hanteras.

 

Hans Geibrink. Foto: Lars-Henrik Andersson

Hans Geibrink, jaktvårdskonsulent som följt målet och frågan om fjälljakten under lång tid är besviken. Men menar samtidigt att det är bra med ett tydligt avgörande. Han befarar också en återgång till hur det var före 1992 års fjälljaktsreform. Ett riksdagsbeslut som öppnade upp fjällen för allmänheten att kunna jaga och fiska.

Girjasdomen får följdverkningar för all fjälljakt

– Högsta domstolen har sagt att domen är prejudicerande och kan komma vara vägledande i kommande tvister. Andra samebyar kommer säkert hävda samma rätt. Domen kan också komma att skapa splittring mellan samebyar och ortsbor så nu vilar ett stort ansvar på alla parter, säger Hans Geibrink.

 

”Domen kan också komma att skapa splittring mellan samebyar och ortsbor så nu vilar ett stort ansvar på alla parter.”

Hans Geibrink

 

Hans Geibrink forsätter:

– Vi får nu försöka hitta en lösning och en naturlig början är att ta ett samtal med Svenska samernas riksförbund, till att börja med. Sedan lär det få politiska följder och lagändring.

 

Matti Berg.

Matti Berg. Foto: Lars-Henrik Andersson

Matti Berg, ordförande för Girjas sameby, var mycket glad över domslutet.

– Vi har hela tiden sagt att för oss i Girjas vill vi bedriva renskötsel med renens bästa för ögonen. Det utrymme som lämnas kvar för jakt, fiske och friluftsliv tycker vi i första hand ska komma den lokala befolkningen och jägarkåren till gagn. Vi måste ha en fortsatt god relation med varandra. Vi måste hitta en väg att ta det här framåt, säger Matti Berg.

 

”Vi har hela tiden sagt att för oss i Girjas vill vi bedriva renskötsel med renens bästa för ögonen.”

Matti Berg

 

Samebyn kommer från och med i dag ta över upplåtelserna vad gäller jakten och fisket. Från och med i dag får inte länsstyrelsen i Norrbotten upplåta jakt och fiske på Girjas samebys område. Att samebyn tar över förvaltningen innebär också kostnader som måste finansieras via jakt- och fiskekort.

 

Finns det risk att den lokala jägaren inte har råd jaga ripa i framtiden?

– Det är för tidigt säga hur förvaltningen kommer se ut i framtiden, vi vet inte. Vi har ingen aning. Men vi vill värna den lokale jägaren, som ska ha möjlighet fortsätta jaga och fiska, vi är beroende av varandra. Vi lever och verkar tillsammans. Vi kan inte starta ett världskrig på grund av det här. Vi måste ha en god dialog och hitta samarbetsformer, säger Matti Berg.

 

”Vi har fått rätt”

Han anser att fjälljaktsreformen 1993 stred mot lagen och svensk rätt.

– Det fanns förutsättningar stämma staten och vi har fått rätt i tingsrätten och hovrätten och nu avgör Högsta domstolen frågan och ger oss rätt. Vi har inte vunnit något eller segrat, vi har fått rätt. Då får vi förhålla oss till det.

 

Advokat Peter Danowsky. Foto: Lars-Henrik Andersson

Peter Danowsky, advokat, som företrätt Girjas sameby säger att domslutet kan innebära en förbättring för jägarkåren.

– Varför skulle det inte kunna bli ännu bättre. Det har funnits kritik mot länsstyrelsens sätt att hantera upplåtelserna. Samebyn kan samtidigt skydda renskötseln och ha ett gott samarbete med jägare och fiskare. För jägare och fiskare i Norrbotten kan det bli bättre och svenska jägare har stor förståelse för hållbarhetsresonemanget och där finns ett gemensamt intresse med samebyn. Domen ger samebyn ensamrätt, det är samebyn som bestämmer över upplåtelserna. Högsta domstolen darrar inte på manschetten, säger han.

 

Glad förbundsordförande

Domstolen var enig.

Nu är frågan hur länsstyrelsen i Norrbotten kommer hantera frågan. Från och med idag får alltså inte länsstyrelsen upplåta jakten inom Girjas samebys renbetesområde.

Jörgen Jonsson, tidigare ordförande i Svenska samernas riksförbund, SSR, har följt processen sedan 2009. SSR har stöttat Girjas i rättsprocessen och Jörgen Jonsson var mycket glad.

– Det här ger en fingervisning om hur samepolitiken ska formas och att samerna har starka rättigheter. Det här borde man ha löst politiskt tidigare.

Birgitta Isaksson. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Nu hoppas jag att Girjas följer upp det de utlovat under hela rättsprocessen, att boende i området inte ska drabbas negativt utan istället få det bättre än tidigare. Det är jätteviktigt för samhällsklimatet i området, säger Birgitta Isaksson, tf ordförande för Jägareförbundet i Norrbotten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev