Publicerad 23 januari 2020 - 11:55

Fem justiteråd i Högsta domstolen har prövat frågan om Girjas sameby har rätt att upplåta småviltjakt och fiske på samebyns område.

Fem justiteråd i Högsta domstolen har prövat frågan om Girjas sameby har rätt att upplåta småviltjakt och fiske på samebyns område. Foto: Lars-Henrik Andersson

Girjasdomen får följdverkningar för all fjälljakt

Premium

Girjasdomen kommer få följdverkningar för all fjälljakt på statlig mark i fjällvärlden. Den bedömningen gör jurister som Svensk Jakt pratat med.
Domen är prejudicerande och så här har domstolen resonerat.

Fem justitieråd i Högsta domstolen har prövat frågan om Girjas sameby har rätt att upplåta småviltjakt och fiske på samebyns område.

Så här säger justitierådet Sten Andersson:

– Det här är en tvist om jakt- och fiskerätt. Det är upplåtelserätten som stått i fokus. I lagen har samebyn ingen rätt att upplåta jakt och fiskerätt. Högsta domstolen fastställer dock att samebyn har rätt att upplåta jakten och fisket och att staten inte har någon motsvarande rätt. Enligt rennäringslagen har samebyn egentligen inte rätt att upplåta jakten och fisket.

JK: Girjasdomen kan få politiska följder

 

– Men. Läser man förarbetena till lagstiftningen skulle lagen så skulle lagen kunna förstås på det viset att lagstiftaren utgått från att samebyn även har rätt att upplåta jakten och fisket. Att lagstiftaren ändå har överlämnat till länsstyrelserna att besluta om upplåtelserna kan förklaras med att man ansett att samebyarna inte ansetts ha förmågan att sköta upplåtelserna och att länsstyrelserna tilldelats uppgiften för samebyarnas räkning. Har det den innebörden skulle det kunna strida mot diskrimineringsförbudet, säger Sten Andersson.

 

Sten Andersson och Anders Eka.

Sten Andersson och Anders Eka. Foto: Lars-Henrik Andersson

Sten Andersson berättar att domstolen inte prövat äganderätten till området.

– Domstolen är enig. Samtliga ledamöter är eniga om att resonemanget om urminnes hävd innebär att samebyn ska vinna målet, säger han.

 

Omfattande mål

Enligt justitierådet Anders Eka, ordförande, är det ett av Högsta domstolens mest omfattande mål på många, många år.

– Det har varit komplicerat genom att det har handlat om ett stort material och historiska förhållanden, som det inte finns så mycket dokumentation om. Det handlar om gammal lagstiftning ända tillbaka till 1500-talet, säger han.

Girjas sameby vann mot staten

– Högsta domstolen är en prejudikatinstans och då får man förutsätta att det resonemang och de grunder som domstolen kommit fram till kommer få genomslag i andra liknande tvister. I det här målet har samebyn fått framgång på grund av att samebyn anses ha förvärvat upplåtelserätten genom urminnes hävd och det har ju varit beroende av omständigheterna så vitt gäller Girjas område, då får man göra bedömning i andra fall om samma historiska omständigheter gäller, säger Sten Andersson.

 

Anders Eka. Foto: Lars-Henrik Andersson

Anders Eka menar också att man i andra eventuella domstolsförhandlingar måste ta ställning till om omständigheterna är liknande som i fallet med Girjas.

– Men det är klart de allmänna juridiska resonemangen och slutsatser i domen innebär att man kan hämta argumentation från domslutet och utgör en utgångspunkt för fortsatta prövningar, säger Anders Eka.

 

Anders Iacobaeus.

Anders Iacobaeus. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Domen innebär ett ökat krav på politikerna att ta tag i de här frågorna, så att man får en lösning som gäller för hela landet. Politikerna kan lagstifta om hur man ska lösa det här. Man kanske måste lösa in jakt- och fiskerätten, säger Anders Iacobaeus, styrelseledamot i Svenska Jägareförbundet.

 

30 miljoner kronor

Staten ska också ersätta samebyn för rättegångskostnaderna. Totalt handlar det om drygt 30 miljoner kronor, enligt Sameradion.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram