Efter regeringens beslut blir det tydligare att pengarna ur Viltvårdsfonden ska främja inte bara viltvård utan också jakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Svårare för jaktkritiker att få jägarpengar

Efter ett regeringsbeslut blir det svårare för organisationer med jaktfientlig agenda att få pengar ur Viltvårdsfonden. Framledes blir det också möjligt för organisationer som fått till exempel ett organisationsbidrag, att också söka verksamhetsbidrag ur fonden.

Under torsdagens regeringssammanträde beslutades om ändringar i den förordning som styr hur pengarna i Viltvårdsfonden fördelas. 

I dag heter det att medel ur Viltvårdsfonden kan beviljas till organisationer som ”främjar viltvården”. Efter den 1 september i år kan endast de som främjar ”jakt och annan viltvård” få pengar ur fonden.

Rovdjursföreningen vill ha över 12 miljoner av jägarnas pengar

Jägareförbundet: Inga jägarpengar till Rovdjursföreningen

Ord med betydelse

Anna-Caren Sätherberg, (S), landsbygdsminister.

Det handlar bara om ett ord men landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg (S) säger till Svensk Jakt att det har betydelse, inte minst för att minska den oro som finns bland jägare för att jaktkritiker ska få bidrag ur fonden, som byggs upp av pengar som jägarna betalar för det statliga jaktkortet.

– Bidragen som Naturvårdsverket beslutat om har gått till rätt ändamål, och har inte fördelats på något felaktigt sätt. Men vi har noterat den oro som finns bland jägare och i de jaktliga organisationerna, och med det här tillägget blir det tydligare hur medlen ur fonden kan och ska fördelas, säger Anna-Caren Sätherberg.

Klart: Inga jägarpengar till Rovdjursföreningen

Dubbla bidrag

Regeringen har också gjort förändringar i bestämmelserna för hur enskilda organisationer kan söka pengar ur Viltvårdsfonden. 

Men den ordning som är i dag kan en förening, exempelvis Jägareförbundet, som får ett organisationsbidrag, inte söka verksamhetsbidrag.

– Jägareförbundet har framfört att man anser att man tycker att det är fel och regeringen har lyssnat på det. Efter den här ändringen kan förbundet söka verksamhetsbidrag till särskilda ändamål, även om man som nu har ett treårigt organisationsbidrag, säger Anna-Caren Sätherberg.

Bidrag ur Viltvårdsfonden

Viltvårdsfonden byggs upp av de pengar som jägarna betalar för det statliga jaktkortet. Efter den senaste höjningen kostar jaktkortet 400 kronor, och alla som jagar i Sverige måste betala viltvårdsavgiften.

Enligt regeringsbeslut får Naturvårdsverket årligen använda högst 16,8 miljoner kronor till bidrag enligt förordningen om vissa bidrag ur viltvårdsfonden.
De pengar som inte används i år kan antingen användas av Naturvårdsverket för andra delar av regeringsuppdraget om att främja viltvården eller behållas av Kammarkollegiet i viltvårdsfonden och då användas som fonden i stort till att främja viltvården efter beslut av regeringen.

Källa: Naturvårdsverket

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev