Anders Gruvaeus, ledamot i Jägareförbundets styrelse, berättade i helgen att förbundet nu kommer träffa landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) i ett krismöte med anledning av förändringarna i Viltvårdsfonden. Foto: Lars Nilsson, Lars-Henrik Andersson

Jägarupproret sprider sig – förbundsledning vill ha krismöte med minister

Premium

Jägareförbundet vill i närtid träffa landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). På agendan står allmänna uppdraget och Naturvårdsverkets delrapport som fått bland annat jägarna i Dalarna att rasa.

Jägareförbundets ledning är inte längre ”försiktigt positiv” till de ändringar av Viltvårdsfonden som regeringen vill göra. Nu är Jägareförbundet på krigsstigen. Detta efter Naturvårdsverkets delrapport som presenterades den 26 mars. I rapporten vill Naturvårdsverket bland annat ändra en rad förordningar, för att kunna upphandla delar av det allmänna uppdrag som i dag sköts av Jägareförbundet.

Striden om jägarnas pengar: Dalauppror mot Naturvårdsverket och regeringen

Av rapporten framgår dock med tydlighet att Naturvårdsverket vill ha mer pengar, centralisera delar av viltförvaltningen och kunna tvinga jägare att rapportera avskjutning vad gäller övrigt vilt.

 

Dalauppror

Delrapporten fick jägare i Dalarna att sätta igång en budkavle.
Rättviks jaktvårdskrets sätter sin förhoppning till att riksdagsledamöter nu agerar. Därför har föreningen skrivit ett brev till ledamöterna på Dalabänken i riksdagen.

 

Rättviksjägarna hoppas att fler kretsar ställer krav på riksdagspolitiker

– Vår förhoppning är att de inser allvaret i situationen. Naturvårdsverkets förslag hotar att rasera den ideella verksamheten med stora konsekvenser som följd. Inte bara för oss jägare utan framför allt för viltstammarna. Ett slag mot det ideella engagemanget skulle omöjliggöra den framgångsrika förvaltningen av Sveriges viltstammar som vi känner den idag, säger Anders Gravsjö och Bengt Stor i Rättviks jaktvårdskrets.

 

Stöd från länsstämma

Rättviksjägarna får nu stöd av Jägareförbundet Dalarna som i lördags höll sin årsstämma. En stämma som enhälligt ställde sig bakom Rättviks jaktvårdskrets och den kritik som riktas mot regeringen och Naturvårdsverket vad gäller hanteringen av allmänna uppdraget.
Jägareförbundets ledning kommer nu i närtid att träffa landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Det berättade Anders Gruvaeus, ledamot i förbundsstyrelsen, när han som gäst höll ett anförande i samband med Jägareförbundet Västerbottens årsstämma i lördags.

 

Vill påverka regeringen

– Vi vill påverka regeringen att få ett beslut om ett flerårigt organisationsbidrag och att vi fortsätter ta ansvar för viltövervakning, trafikeftersök och klövviltsförvaltningen under den här tiden, alternativt om vi inte får ett flerårigt organisationsbidrag, att man beslutar förlänga allmänna uppdraget under tiden man utreder frågan, säger Anders Gruvaeus.
Jägareförbundet vill alltså att syftet med Viltvårdsfonden utreds.
– Det är viktigt att klargöra för regeringen att Viltvårdsfonden håller på att raseras. Det är oacceptabelt att jaktkortsavgiften ska finansiera en myndighet och dess utveckling.

 

I myndighets ställe

Jägareförbundet arbetar även för att förbundet ska kunna fortsätta ansvara för utbildning och organisering av trafikeftersöksekipage samt viltövervakning ”i myndighets ställe”, berättade Gruvaeus.
Han menar att Naturvårdsverket vill centralisera viltförvaltningen och det gör att Jägareförbundet inte längre kan vara positiva till förändringarna av Viltvårdsfonden.
– Som det ser ut nu går det inte att stå bakom regeringsbeslutet. Det ligger långt från de avsikter som redovisades i januari. Vi har därför begärt ett möte med landsbygdsministern, förhoppningsvis redan nästa vecka. Hörsammar man inte oss måste vi göra som för några år sedan och gå ut brett politiskt. Vi är rustade för att påverka. Det gäller nu att även få en förändring av Naturvårdsverkets inriktning, säger Anders Gruvaeus.

 

Inte bekosta forskning

Jägareförbundet menar att minst 70 procent av Viltvårdsfondens medel (jägarnas pengar, som finansieras av det statliga jaktkortet) ska gå till jägarnas organisationer och att maximalt 30 procent ska få gå till forskning och myndighetsutövning. Förbundet ifrågasätter även att viltforskning ska bekostas av jägarnas pengar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev