Erik Råsbjer fick dryga böter när han stoppades av polis med en jaktkniv i bilen. Foto: Privat och Lars-Henrik Andersson

Jaktkniv i bilen gav dryga böter för jägare

Premium

När Erik Råsbjer höll på att stycka ett rådjur kom sonen och ville ha skjuts till hockeyträningen. Erik stoppade kniven i slidan, hoppade in i bilen och de for i väg. Det kostade Erik nästan 22.000 kronor i böter för brott mot knivlagen.

Erik Råsbjer bor med familj i Grimstorp, ett litet villasamhälle någon mil söder om Nässjö. Det var den 21 december förra året som den för honom mycket dyrbara bilresan ägde rum.

I ett uterum höll Erik på med att flå och stycka ett rådjur han skjutit.

– Jag hade flått djuret och höll på att ta bort bogarna när grabben kom och ville bli skjutsad till hockeyträningen i Nässjö.

Eftersom det går fort att åka till Nässjö räknade jag med att åka hem igen och stycka färdigt under tiden sonen tränade, så jag stoppade bara ner kniven och så åkte vi, förklarar Erik.

Stoppad av polis

Några hundra meter från hemmet hade polisen den dagen en körkorts- och nykterhetskontroll och Erik blev stoppad.

– Eftersom jag hade jaktbyxorna på mig hade jag glömt plånboken med körkortet och det verkar som poliserna blev lite irriterade när jag sa ”att jag har körkort ser väl du i din mobil”, berättar Erik.

När alkoholprovet var klart frågade den ena polisen om Erik hade något vasst på sig.

– Jag svarade helt ärligt att jag har min kniv för jag höll på att stycka ett rådjur innan vi åkte, säger Erik.

Dryga böter

Det var de orden som kostade honom nästan 22.000 kronor i böter eftersom han då anmäldes för brott mot knivlagen.

Att en 42-årig familjefar som ska skjutsa sonen till hockeyträning skulle kunna misstänkas för att ha några onda avsikter är något Erik inte begriper.

– I dag arbetar jag som lokförare, men jag har tidigare arbetat både som grävmaskinist och snickare och då bar jag alltid kniv på jobbet. Det är en självklarhet i yrket, säger Erik.

– Jag kan åka till IKEA och köpa en kniv med 30 centimeter långt knivblad och köra den i bilen, men om jag kör åt andra hållet med en liten jaktkniv så kan det kosta 22.000 kronor i böter, konstaterar Erik.

 

Erik Råbjer avbröt styckningen av ett rådjur för att köra sonen på hockeyträning. Det ledde till böter för brott mot knivlagen. Foto: privat

Förutom de dryga böterna måste han också köpa en ny jaktkniv efter som den gamla, en EKA Swingblade, är beslagtagen av polisen.

Enligt domen i Eksjö tingsrätt ska Erik betala 70 dagsböter om 300 kronor, alltså totalt 21.000 för brott mot ”lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål” – alltså den så kallade knivlagen.

Skärpta straff

Till det ska han även betala 800 kronor till Brottsofferfonden, inalles 21.800 kronor.

Detta trots att tingsrätten skriver i domen ”att det inte funnits någon egentlig risk för att kniven skulle komma att användas” under bilfärden.

Den så kallade knivlagen infördes 1 juli 1988 och har sedan dess skärpts vid flera tillfällen. Den senaste skärpningen trädde i kraft den 1 juli 2022 och innebär att det numera gäller fängelsestraff i max ett år mot tidigare sex månader. Tidigare var normalstraffet 50 dagsböter.

Tillsägelse

Sven Severin.

Advokat Sven Severin har stor erfarenhet av jaktrelaterade mål. Han säger så här om domen mot Erik.

– Domen är ju i sak inte felaktig även om man kan tycka att domslutet är direkt stötande. Det är ju uppenbart att mannen i det här fallet inte på något sätt skulle använda kniven på något otillbörligt vis utan det var ett förbiseende att kniven kom med.

 

• Det är ju inte förbjudet att transportera en kniv i bil så om Erik sagt att han skulle åka till en kompis och lämna kniven, hade han sparat de 22.000 kronorna då?

– Det är svårt att säga. Det måste ju göras en helhetsbedömning av omständigheterna. Men i det här fallet verkar det som om polisens beslut att rapportera mannen liknar någon slags pinnjakt som man ägnar sig åt för att förbättra den egna statistiken. I ett fall som det här kan man ju tycka att polisen borde ha nöjt sig med en tillsägelse, säger Sven Severin.

 

Leif Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev