David Axfors i Tranås häpnade över att det är straffbart för en jägare att ha en kniv med sig i bilen. Böterna som dömdes ut ser han som orimliga. Foto: Privat

Jägarna hjälpte Erik att betala dryga böter

Premium

Jägaren Erik Råsbjer som dömdes till dryga böter för att haft en kniv i jaktbyxorna vid en trafikkontroll har fått hjälp med att betala bötesbeloppet. Det blev till och med några tusen över, som han nu skänker vidare till Stellafonden.

I förra veckan berättade Svensk Jakt om rådjursjägaren Erik Råsbjer som fick 22.000 kronor i böter efter att han i jaktkläder och med en kniv i bältet skjutsat sin son till hockeyträningen.

Händelsen inträffade i december förra året när Erik just flått ett rådjur, och var i färd med att börja stycka det, då hans son behövde skjuts till sin fritidsaktivitet.

Erik Råsbjer stack kniven i slidan och tänkte sig hinna hem och stycka klart under tiden pojkens träning varade. Det skulle han inte ha gjort.

I samband med en nykterhetskontroll fick polisen kännedom om att han hade en kniv på sig. Något som ledde till rättegång i Eksjö tingsrätt, där Erik Råsbjer dömdes att betala 22.000 kronor i böter för brott mot knivlagen.

Jaktkniv i bilen gav dryga böter för jägare

Många reaktioner

Svensk Jakts artikel om Erik Råsbjer blev snabbt upplockad av andra tidningar, och irritationen på sociala medier var inget att ta miste på. En som reagerade är David Axfors i Tranås.

– Irriterad är kanske fel ord, men jag häpnade över att det är straffbart att ha en kniv i bilen, och över bötesbeloppet. Jag har fått uppfattningen att det är bra att ha med sig en kniv. För att kunna avliva ett skadat vilt, eller för att kunna skära av ett bilbälte i samband med en olycka, till exempel, säger David Axfors.

 

Jägaren Erik Råsbjer är imponerad över hur solidariska jägarna är med att hjälpa någon som hamnat i trångmål. Foto: Privat

En månadslön

På Facebokgruppen Jägarliv gjorde David Axfors ett upprop om att hjälpa Erik med böterna, som han tyckte var orimliga.

– Jag jobbade i helgen, men på söndagskvällen, efter att lokaltidningen haft en stort uppslagen artikel, tog jag kontakt med Erik som efter att vi pratat en stund om saken uppskattade initiativet. Jag menar, 22.000 kronor är ju en månadslön för många.

Gensvaret på David Axfors inlägg blev stort. Pengarna strömmade in och redan i början på veckan fanns det tillräckligt för att täcka böterna. Det blev också några tusenlappar över som Erik Råsbjer nu skänker vidare.

Många reagerade

– De får gå till Stellafonden som hjälper jägare som fått sina hundar angripna av varg. Jag har själv hund och tycker att det är ett angeläget ändamål, säger Erik Råsbjer.

När hans historia uppmärksammades i Facebookgruppen Jägarliv hörde flera jägare av sig till Erik och ville bidra till böterna.

– Att många reagerar mot att jag blev dömd och mot de höga böterna känns bra. Det är inte bara jag som tycker att det är fel. Att de ville hjälpa mig med böterna var i varje fall i början lite pinsamt. Man är ju uppfostrad till att klara sig själv, säger Erik Råsbjer.

Solidariska jägare

Redan innan David Axfors tog kontakt med Erik för att efterhöra hur han ställde sig till en insamling, hade människor börjat swisha pengar.

– Det hade kommit 5.000 kronor som de skickat på eget initiativ. Efter att David la ut uppropet om att hjälpa mig plingade det i swishappen hela tiden.

När Svensk Jakt pratar med Erik på tisdagseftermiddagen är insamlingen som gav 27.000 kronor avslutad. 5.000 av dem skickar Erik vidare till Stellafonden.

– Jag tycker det är fantastiskt. De allra flesta som bidragit är förstås jägare och jag är imponerad över hur solidariska jägarna är med att hjälpa någon som hamnat i trångmål. Det är inte lätt att återgälda alla de som skänkt pengar, men det är ingen tvekan om vad jag ska göra när någon annan jägare blir utsatt, säger Erik Råsbjer. 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev