I Östergötland har vildsvinsstammen minskat, men även dovvilt kan bli aktuellt att fälla under jakthelgen. Foto: Anders Jarnemo

Jakthelg ska ge viltkött till skolor och äldreboenden

En gemensam jakthelg i Östergötland ska öka kunskapen kring vilt och jakt samt visa vilken utmärkt och hållbar råvara viltkött är. Kommunerna som deltar i evenemanget kommer att få möjlighet att servera vilt i förskolor, skolor och äldreboenden.

Den 3–4 december bjuder Svenska Jägareförbundet tillsammans med Jägarnas Riksförbund och LRF in till en gemensam jakthelg.

Det som skjuts under helgen skänks till kommunerna Finspång, Kinda, Söderköping, Valdemarsvik och Åtvidaberg, som medverkar i evenemanget.

Benny Nilsson.

– Vi tycker att det är ett utmärkt tillfälle att få till en samverkan mellan olika jaktlag. Det är också viktigt att fler ska få njuta av den här produkten, säger Benny Nilsson, Jägareförbundets jaktvårdskonsulent i Östergötland.

Positiv bild

Förhoppningen är att skapa en positiv bild av viltkött hos allmänheten och öka medvetenheten om vilken fantastisk resurs viltet är.

– Det här är ett spännande pilotprojekt och jag hoppas att det kan bidra till att vi får tillgång till mer viltkött, säger Eva-Lott Blixt, kostchef i Söderköpings kommun.

Vildsvinsnatta

Evenemanget är inspirerat av ”Vildsvinsnatta” som tidigare har anordnats i Sörmland. Förhoppningen är att östgötska jägare och markägare ska delta.

Även andra viltslag än vildsvin kommer att vara aktuella, till exempel dov.

– Vildsvinsstammen i Östergötland är inte i den numerär som den varit tidigare, med behov av en minskning. Därför är andra klövvilt aktuella och vi får se hur jägarna känner för den här grejen, säger jaktvårdskonsulent Benny Nilsson.

Inlämning

Det kommer att finnas flera uppsamlingsplatser för att de som vill bidra ska kunna lämna in fällt vilt inom ett rimligt avstånd.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev