Foto: Anders Jarnemo & Privat

Hur gick det i årets Vildsvinsnatta?

Premium

Under den gångna helgen gick jägarna i Sörmland ihop för att jaga vildsvin. Dels för att hjälpa lantbruket att få bort vildsvin från åkrarna, dels för att skänka kött till skolor och äldreboenden.

Vildsvinsnatta blev två nätter den här gången och 248 jägare deltog. En anmälningsavgift på 100 kronor togs ut, för att täcka stycknings- och paketeringskostnader.

83 vildsvin fälldes under helgen och av dessa doneras närmare hälften till de offentliga köken i länet.

 

Jägare skänker vildsvinskött till skolor och äldreboenden

Matilda Söderqvist, länsansvarig jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, är mycket nöjd med att det fälldes fler vildsvin den här gången trots att färre jägare deltog.

– Med tanke på att det inte blev så många anmälda som vi hoppades, blev det ändå en hög procent fällda vildsvin och mycket vildsvinskött till kommunerna. Jägarna har ju lyckats bättre i år, trots att vi hade spöregn i ena halvan av länet fredag och andra halvan lördag. De flesta var bara ute en natt, säger hon.

 

Frivilligt att skänka

Det är helt frivilligt att donera kött från helgens jakter, eftersom de syftar både till att hjälpa lantbruket med att få bort vildsvin från åkrarna, och bidra med kött till offentliga kök.

– De som vill och inte själva har plats i frysen kan skänka. Resultatet blir ungefär som förra året, mellan 50 och 60 kilo kött per kommun, säger Matilda Söderqvist.

Hon är också imponerad av generositeten visad av väldigt givmilda sponsorer.

– Många av dem var med även förra året och säger nu att vi kör nästa år igen. Det ligger mycket goodwill i det. Men Vildsvinsnatta ger också uppmärksamhet åt och visar fram jägarna på ett bra sätt.

 

Detaljerade siffror

Vildsvinsnatta är ett samarbete mellan Jägareförbundet och LRF.

Detaljerade siffror från årets jakter finns på Jägareförbundet Södermanlands hemsida. Där finns också en lista över alla fina sponsorpriser och vinnarna av dessa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev