Under fredag och lördag genomförs Vildsvinsnatta i Södermanland, där bytet skänks till skolor och äldreboenden i länet. Foto: Boo Westlund och Jägareförbundet

Jägare skänker vildsvinskött till skolor och äldreboenden

Premium

Under Vildsvinsnatta går jägare i Södermanland i en gemensam aktion ut för att jaga vildsvin, där köttet sedan kan skänkas till skolor och äldreboenden i länet. Efter förra årets positiva reaktioner har evenemanget utökats till två nätter.

Vildsvinsnatta är ett samarbete mellan Jägareförbundet och LRF, där lantbrukare erbjuds hjälp med att hålla nere vildsvinsstammen samtidigt som slaktkropparna kan skänkas till skolor och äldreboenden i området.

Under förra året deltog 300 jägare, och det rapporterades 74 fällda vildsvin. I år har än så länge närmare 200 jägare anmält sig. Arrangörerna räknar med att flera jägare anmäler sig under de sista dagarna, och att det ska leda till att de offentliga köken får tillgång till klimatsmart vildsvinskött.

 

Positiva effekter

– Alla fällda vildsvin kanske inte anmäldes, men effekten av att vi jagade tillsammans och att en stor del av köttet skänktes till offentliga kök är mycket positiv, säger Matilda Söderqvist, länsansvarig jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Södermanland.

Många lantbrukare såg positivt på möjligheten till ökad jakt på skadegörande vildsvin, och som en bieffekt har intresset för viltkött ökat i de offentliga köken.

– Ja, och det gäller inte enbart vildsvinskött. Vi ser ett allmänt ökat intresse för allt viltkött, säger Matilda Söderqvist.

 

Utökad jakt

Det var en av anledningarna till att arrangemanget utökades till två nätter. I år kommer det också att vara möjligt att följa jakten via Jägareförbundets hemsida.

Länk till alla uppgifter om Vildsvinsnatta finns här.

 

Digert prisbord

Jägare som anmäler sig har möjlighet att vinna fina priser.

Anmälningsavgiften på 100 kronor ska täcka stycknings- och paketeringskostnader.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev