Från höger Sofi Birgersson, Nellie Birgersson och Cassandra Birgersson. Framför Alexander Arnör. Foto: Andreas Arnör

Stort engagemang för vildsvinsnatta

Årets vildsvinsnatta ägde rum den 15–17 juli, då det jagades i två nätter till förmån för skolor och äldreomsorg i de kommuner i Södermanland som anmält intresse.

På sina håll I länet har vildsvinstammen haft en vikande trend, vilket även märkts på antalet skjutna vildsvin. Trots detta kan skadorna i spannmål bli stora och kostsamma. Jägarna gör en viktig insats genom att jaga vildsvinen där vi inte vill ha dem. Insatsen stärker även samverkan mellan lantbrukare och jägare, vilket är ett av syftena med evenemanget.

 

Avgiftsfritt

Nytt för i år var att deltagandet i evenemanget var avgiftsfritt och alla anmälda fick dessutom ta del av nyproducerat digitalt utbildningsmaterial om vildsvin. Detta för att förmedla kunskap om bland annat vildsvinsförvaltning och om afrikansk svinpest som riskerar att spridas till Sverige. I anmälan ingick även ett uppskattat lotteri där givmilda sponsorer bidragit med fina priser.

 

Mycket uppskattat

Till årets vildsvinsnatta anmälde sig 212 personer och det fälldes 44 vildsvin varav 33 donerades till förmån för äldreomsorg och skolor. Att donera vildsvin är helt frivilligt i evenemanget. Jägarnas bidrag är mycket uppskattat av våra kommuner och alla som får chansen att ta del av viltköttet. 

 

Läs mer

Hanna Kekkonen. Foto: Algot Kekkonen

Själv är jag imponerad över det stora engagemang som finns i länet vad gäller jakt och samverkan, vilket är något som vi kommer fortsätta arbeta med för att lyfta jägarnas viktiga roll i samhället.

På Jägareförbundet Södermanlands hemsida finns mer att läsa om resultatet från jakten, alla sponsorer till lotteriet och självklart också alla vinnare.

 

Hanna Kekkonen

Vikarierande jaktvårdskonsulent

Jägareförbundet Södermanland

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev