Jens Möller leder programmet som tar upp jaktens språk. Foto: Kjell-Erik Moseid & Henrik Brunnsgård

Jaktens språk som tema i populärt radioprogram

Lycka, såt, traj och bukt. Jaktens speciella ord fascinerar och väcker frågor. När det populära radioprogrammet Språket sänds i P1 den 22 november är jaktens språk huvudsaken.

Många av orden vi använder när vi jagar är speciella och för en utomstående mer eller mindre omöjliga att förstå. För vad tänker en ickejägare om begrepp som såten var tom, stövaren väckte på nattslag och haren gjorde en lycka innan avhoppet?
Och vad vet vi jägare om ordens ursprung? Varifrån kommer ord som bulvan, vette, åtel och påstick?

 

Jakten som tema

När det populära radioprogrammet Språket har jaktens språk som tema får vi säkert svar på några av våra frågor. Programledaren Jens Möller är entusiastisk när han berättar om programidén.
– Språket har sänts ett 30-tal år vid det här laget. Sedan några år tillbaka har vi ibland språkliga teman i programmet. Vi har gjort program om polisens språk, om krukväxter och om hundar. Nu har turen kommit till jakten, säger Jens Möller.

Jens Möller, Språket. Sveriges Radio P1 Foto: Henrik Brunnsgård

Spännande ord

Idén om att ta upp jaktens språk som tema kommer från språkprofessorn Henrik Rosenkvist som är en av Språkets tre experter. Han har ett förflutet inom jakten, och när han kom med förslaget var Jens Möller inte sen att säga ja.
– Det är många spännande ord, som jag aldrig har hört tidigare. Dessutom är det intressant med alla de ord och uttryck som kommit från jakten till det allmänna språket, och som vi använder dagligdags utan att tänka på det.

 

Ny publik

Jens Möller är inte själv jägare, men är väl medveten om hur viktig den är för många människor.
– Jag har haft kollegor som mer eller mindre inrättat sina liv efter jakttiderna. Inte minst älgjakten. Språket är ett lite nördigt program, och jag tänker att vi med ett program om jaktliga ord och uttryck kanske hittar en delvis ny publik, säger Jens Möller.

 

Speciellt språk

Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm har tillfrågats om han vill delta i programmet. Något han ser fram emot.

Magnus Rydholm, kommunikationschef. Foto: Martin Källberg

– Jag är intresserad av språk, hur vi talar och skriver och vilka ord vi använder. Jaktspråket är speciellt och ursprungligt. Många ord och uttryck används i vårt dagliga tal och skrivande utan att någon tänker på ursprunget. Som att gillra en fälla, använda sig av bulvaner för att ta ett par exempel, säger Magnus Rydholm.
Utöver det finns en mängd dialektala ord och uttryck som används inom jakten. Till exempel tycks det som att ordet vänga som i vänga älg (efter en liten icke vetenskaplig undersökning) är något som hör småländskan till.

 

Vill ha frågor

Språket med jaktens språk i fokus sänds den 22 november i P1 klockan 18.05 på kvällen. Dagen innan släpps det som podd.
Programledaren Jens Möller vill gärna ha frågor och funderingar om jaktens språk från jägarna innan programmet. Sådana kan ställas via Språkets Facebooksida eller genom att mejla programmet spraket@sverigesradio.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev