söndag 26 maj

Jakt & prylar

Goda konstruktiva samtal kan ge en mer nyanserad bild av jakt och jägare. Det tror Helene Tivemark som under veckan premiärvisar sin nya film ”Jag är jägare”

”Jag är jägare” – en film om vanliga människor som jagar

En film om jakt, producerad av en jägare och beteendevetare. Med ett tydligt humanistiskt budskap till alla som inte jagar.


Scener ur filmen ”Jag är jägare”.

 

– ”Jag är jägare” handlar om oss, om vanliga människor som jagar. Vi jägare och alla andra naturintresserade har så mycket gemensamt, så mycket som förenar, säger Helene Tivemark inför premiären av filmen.

Helene Tivemark ser numera jägarkåren som en mycket naturintresserad och välutbildad grupp i samhället. Men den bilden har hon inte alltid haft.
– Det var först när jag själv fick vara med på jakt och vara ute i naturen med jägare som jag insåg hur mycket kunskap som finns, hur mycket tid som läggs på viltvård och hur stort intresset är för djur och natur, säger Helene Tivemark.
Det öppnade hennes ögon. Det ledde också fram till ett beslut. För några år sedan började Helene själv jaga och det ångrar hon inte.
– Bilden av jägaren är så ensidig. Den stämmer inte, och det vill jag visa i filmen, säger Helene Tivemark.

 

Lågmälda samtal
”Jag är jägare” har producerats med stöd av Studiefrämjandet, Svenska Kennelklubben och Svenska Jägareförbundet. Under knappt en timme får vi möta ett antal jägare i lågmälda samtal. Kända som okända, forskare, en stjärnkock, unga och gamla. Alla med ett brinnande intresse för jakt.
– Jag vill visa att jägare är vanliga människor med jobb och familjer, jag vill öka förståelsen och jag vill bidra till konstruktiva samtal mellan olika grupper i samhället, säger Helene Tivemark.
De senaste årens rovdjursdebatt har enligt henne lett till ett hårdare klimat i mediabruset. Bilden av jägaren fokuserar ofta på en medelålders, blodtörstig man. Grupper med naturintressen ställs mot varandra.
– Med filmen vill jag förändra den stereotypa bilden av jägaren, säger Helene Tivemark.
”Jag är jägare” innehåller inga jaktscener. Istället ligger fokus på naturvård, viltkött, ekologi, kulturarv, hundintresse och jägarutbildning. Närmast kommer filmen att visas i sin helhet runt om i landet, och därefter ska den användas som diskussionsunderlag i Jägarskolan.
Filmen premiärvisas måndag den 3 oktober på Arenan i Karlstad. Efter visningen följer ett panelsamtal med en rad personer med naturintressen. Även landshövding Kenneth Johansson deltar vid premiärvisningen.
– Jag hoppas att filmen förmedlar den känsla av lycka som vi jägare har när vi är ute i naturen, och jag hoppas förstås att den ska leda till bra och utvecklande samtal mellan olika organisationer och människor, säger Helene Tivemark.

Fakta, ”Jag är jägare”

• Ny jaktdokumentär producerad av Helene Tivemark, Segmon
• Vill öka förståelsen och skapa goda samtal om jakt, jägare och viltvård
• Ger en nyanserad bild av jägarna
• Kommer att användas i Jägarskolan
• Finansierad av Studiefrämjandet, Svenska Kennelklubben och Svenska Jägareförbundet

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay