Publicerad 16 december 2021 - 19:00

Åse Schoultz, åklagare i bland annat jaktbrottmål rörande varg, är med i en jaktkritisk förening som vill stoppa licensjakt på varg. Foto: Boo Westlund & Lars-Henrik Andersson

Jaktbrottsåklagare styrelseledamot i jaktkritisk förening

Premium

Åklagare Åse Schoultz är suppleant i styrelsen för Djurskyddet Jämtland.
Att organisationen Djurskyddet har tydliga jaktpolitiska åsikter, till exempel att licensjakt på varg och lo borde stoppas, är inget som hon tycker går stick i stäv med hennes jobb som åklagare i jaktbrottsmål som rör de stora rovdjuren.

En orädd åklagare med flera uppmärksammade jaktbrottsmål bakom sig.

Så beskrivs Åse Schoultz i en artikel i senaste numret av Tidningen Djurskyddet. Av artikeln framgår att Åse Schoultz nu tagit steget in i styrelsen för Djurskyddet Jämtland, som är en av det 40-tal lokalföreningar som tillsammans bildar Djurskyddet Sverige. Hon berättar för tidningen att hon varit medlem sedan många år.

 

Begränsningar i jakten

Djurskyddet Sverige är en av Sveriges största djurskyddsorganisationer med 11.000 medlemmar, enligt organisationens hemsida. Den rikstäckande organisationen har tidigare ifrågasatt löshundsjakten och har i sitt principprogram flertalet punkter som handlar om begränsningar i jakten. Några exempel:

”Att licensjakt på varg och lo ska stoppas.”

”Löshundsjakt ska tillåtas endast i fall då det leder till mindre stress och lidande för djuret som jagas jämfört med jakt utan hund eller jakt med hund i band.”

”Att ett förbud mot alla former av grytjakt ska införas.”

”Att grytjaktsträning samt hållande av grävling ska förbjudas.”

”Att jakt på utsatt fågel ska förbjudas.”

”Att all jakt på varg och lo ska utföras av statligt anställda jägare.”

 

Uppmärksammade jaktmål

Åse Schoultz är åklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott, REMA, som bland annat leder utredningar av grova jaktbrott på bland annat varg, lo och björn. Hon har också flertalet uppmärksammade jaktbrottsmål bakom sig.

Pär friades från misstänkt illegal vargjakt – känner sig fortfarande utpekad av rättsväsendet

Kammaråklagare Åse Schoultz.

Miljöåklagare Åse Schoultz.

Att Åse Schoultz nu är med i styrelsen för Djurskyddet Jämtland, ser hon själv inte som något kontroversiellt.

– Jag har inga synpunkter på legal jakt. Jag ser heller inga motstående intressen mellan djurskydd och jakt om den går legalt till. Djurskyddet är ett ideellt förbund som är både partipolitiskt och religiöst obundet och som driver opinion. Men det är det många ideella föreningar som gör, säger Åse Schoultz.

 

Hemlösa katter

Djurskyddet Jämtland jobbar nästan uteslutande med verksamhet som rör omhändertagande av hemlösa katter och föreningen driver ett katthem.

– Jag har suttit med på tre möten och där har frågorna handlat om bidrag för de som vill kastrera sina katter, matinsamling till katthemmet. Skulle det komma upp frågor som rör jakt så finns det något som heter delikatessjäv, säger Åse Schoultz.

 

Etiska riktlinjer

Riksåklagaren har skrivit etiska riktlinjer för anställda i åklagarväsendet. Av dessa framgår bland annat ”…att åklagarväsendets anställda genom sitt agerande inte ger utrymme för tvivel om att myndighetens verksamhet präglas av objektivitet och saklighet. Det får aldrig uppstå misstanke om att en anställd i åklagarväsendet är påverkad av någon part eller annan aktör och inte heller av opinionen.”

 

”Jag värnar ett katthem”

Vidare påpekar Riksåklagaren att alla anställda i åklagarväsendet omfattas av de grundläggande yttrande-, åsikts-, förenings- och meddelarfriheterna.

”Den enskilde måste vara medveten om att upprätthållandet av allmänhetens förtroende å ena sidan och åsiktsfriheten å andra sidan ibland kan innebära en konflikt som den enskilde måste hantera klokt och efter eget omdöme. Den enskilde bör således utnyttja de nämnda friheterna på ett genomtänkt sätt.”

– Det tycker jag att jag har gjort: agerat klokt och efter eget omdöme. Jag värnar ett katthem, säger Åse Schoultz.

 

• Djurskyddet Sverige har tydliga jaktpolitiska ståndpunkter, samtidigt som du handlägger ärenden som rör jakt. Kan objektiviteten komma att ifrågasättas?

– Det är av jaktmedia i så fall, säger Åse Schoultz.

 

• Du är med i en organisation som vill stoppa licensjakten på varg och lo. Tycker du att licensjakten ska stoppas?

– Jag har inga synpunkter på det och jag visste inte ens att Djurskyddet drev de frågorna. Jag sitter som suppleant i en liten ideell förening, Djurskyddet Jämtland, som är kopplad till Djurskyddet Sverige. Djurskyddet Jämtland jobbar för att djur ska ha bra levnadsvillkor och aldrig utsättas för misskötsel, säger Åse Schoultz.

Hon tillägger:

– Jag har inte reflekterat över att mitt engagemang för katter framför allt ska kunna ifrågasättas. Hur ser det ut om man är aktiv i ett politiskt parti? Ska man avstå det som åklagare?

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram