söndag 24 september

Gärningsbeskrivningarna kommer att skrivas om innan jakthärvan tas upp i hovrätten, säger åklagare Åse Schoultz. Foto: Lars-Henrik Andersson

Gärningsbeskrivningarna kommer att skrivas om innan jakthärvan tas upp i hovrätten, säger åklagare Åse Schoultz. Foto: Lars-Henrik Andersson

Åse Schoultz självkritisk efter bakslag i jakthärvan

Domarna i jakthärvan blev ett hårt bakslag för åklagare Åse Schoultz.
Hon ska nu formulera om gärningsbeskrivningarna inför förhandlingarna i hovrätten.
I åtalet påstod hon endast att huvudmannen, 46-åringen, uppsåtligen dödat fredat vilt.
– Men med jakt avses även söka, spåra och förfölja, säger hon.

Den 10 november kom domen i den så kallade jakthärvan i Norrbotten.

En 46-årig man dömdes för medhjälp till grovt jaktbrott samt för grovt vapenbrott och brott mot vapenlagen. Han dömdes till fängelse i ett år och fyra månader. Mannen frikändes från sex åtal för grovt jaktbrott samt från ett åtal för anstiftan till det grova jaktbrottet avseende en järv.

En 37-årig man dömdes för två fall av grovt jaktbrott, bestående i att han skjutit en järv och snarat en björn, samt för vapenbrott och brott mot vapenlagen, till fängelse i ett år och tre månader.

 

Besviken åklagare

– Jag är förvånad över de låga straffen men jag får rannsaka mig själv och hur jag valt att formulera gärningsbeskrivningarna, säger Åse Schoultz.

Fyra av de fem männen som stått åtalade har överklagat tingsrättens dom till hovrätten. Även Åse Schoultz har överklagat och har nu fått anstånd fram till 31 januari med att utvecklas sina skäl för överklagan.

Och hon kommer göra förändringar i gärningsbeskrivningen.

 

Nytt upplägg

– Det gäller framför allt åtalspunkterna sju till tolv. Där har jag kanske gjort en miss. Jag har bara skrivit att 46-åringen uppsåtligen dödat fredat vilt men i jaktlagen står det att med jakt avses ”att fånga eller döda vilt och att i sådant syfte söka efter, spåra eller förfölja vilt.” Här kommer jag precisera mer och jag kommer även yrka alternativt medhjälp till grovt jaktbrott och i andra hand ansvar för grovt jakthäleri, säger Åse Schoultz.

Hon kommer även göra justeringar i den andra åtalspunkten där 46-åringen friades från misstankarna om anstiftan av jaktbrott gällande dödandet av en järv.

– Där kommer jag göra förtydliganden och även yrka på medhjälp.

Åse Schoultz är förvånad över att straffet blev lågt även vad gäller grovt vapenbrott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev