Jakt och politik hör ihop. Och det skadar ju inte jakten att partiledare jagar. Här tar Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) en paus under lördagens klövviltsjakt i de sörmländska skogarna. Foto: Moderaterna

Jakt och makt när partiledare jagar tillsammans

Samarbetet mellan Moderaterna och Kristdemokraterna intensifieras – sannolikt även kring jaktpolitiken. Delar av den gångna helgen ägnade partiledarna Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) åt att jaga tillsammans.

Snus, jakt och varg ska EU inte lägga sig i. Sådana frågor ska avgöras i Sverige.

Om det var partiledarna Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD) överens när de i helgen som gick lämnade riksdagshus och sammanträdesrum i Stockholm för att jaga tillsammans i de sörmländska skogarna. Det framgår av ett pressmaterial som Svensk Jakt har fått ta del av.

– Ett exempel på det är EU:s vapendirektiv. När det ska föras in i svensk lag måste regeringen föreslå en lagstiftning som inte försvårar för landets vapenägare. Vi moderater kommer inte att gå med på några förändringar som i onödan försämrar för laglydiga jägare, sportskyttar eller vapensamlare, säger Ulf Kristersson i pressutskicket.

 

Jakt och makt

Jaktdagen på Ulf Kristerssons marker Lida-Fagerhult norr om Åkers Styckebruk var inte den första som de två partiledarna delade. Och att de är intresserade av jägarnas röster i kommande val råder det inte direkt någon tvekan om:

– Jägarnas insatser är helt avgörande för den svenska viltvården. De bidrar med allt från att rapportera vilt till att stödutfodra viltet vintertid. Många jägare gör också ett otroligt arbete för att i ur och skur leta upp och förkorta lidandet för trafikskadade djur, säger Ulf Kristersson.

Ebba Busch håller med:

– Jägarna har ett viktigt uppdrag att sköta delar av jakt- och viltvården i Sverige. Både att se till att viltstammarna förvaltas hållbart så de är livskraftiga, men också att vi inte får så stora vildsvinsstammar att det skadar jordbruk och egendom eller gör att människor inte vågar röra sig i skogen.

 

Hjort och älg

Lördagen bjöd på fint jaktväder. Visserligen grått dis på morgonen, men när solen fram på dagen trängde igenom dimman blev det riktigt behagligt. Varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch fick skjuta något vilt, men andra i jaktlaget hade bättre lycka och när jakten summerades fanns det ändå fem fällda rådjur och ett vildsvin att ta hand om.

– Men vi fick se både hjort och älg så vi kan knappast klaga. Sammantaget en fin jaktdag, säger de båda partiledarna.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev