Jägarna har nyckelroll i extra varginventering
Jägarnas hjälp behövs när en extra dna-insamling i samband med varginventeringen ska genomföras mellan 1 oktober i år och 31 mars 2020.
– Nu har jägarna chansen att dels få en bra bild över de vargar och vargrevir som de själva berörs av, dels att bidra till att vi får en bra varginventering nationellt, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.
Den senaste insamlingen av varg-dna genomfördes för två år sedan. Bakgrunden var den gången att Naturvårdsverket ville ta reda på vilken omräkningsfaktor som var mest korrekt när vargstammens storlek skulle beräknas.
Då fanns ett forskarförslag att omräkningsfaktorn skulle sänkas från tio till åtta individer. Efter att jägarna skickat in vargspillning för dna-analys och därmed visat vargstammens verkliga storlek, vann förslaget om en sänkning inget gehör.
Nu finns ett forskarförslag om att skrota omräkningsfaktorn för varg helt och hållet. Enligt förslaget ska i stället en metodik som baseras på insamling av dna och uppgifter om döda vargar användas. Innan det fattas beslut vill Naturvårdsverket verifiera metoden.
Jägareförbundet gör tummen upp för förslaget.
– Det är bättre att räkna vargindivider än att använda omräkningsfaktorer som riskerar bli ett slagträ i debatten. Genom att analysera dna vet vi ju exakt hur många vargar vi hittar, säger Gunnar Glöersen.
Därför sätts det in en extra dna-insamling i vinter. Självklart kommer länsstyrelsepersonal att även den här gången plocka och skicka in vargspillning och vargurin för analys.
Men för att få en så bra och heltäckande inventering som möjligt behövs jägarnas hjälp.
Jägareförbundet har tagit på sig att organisera uppgiften och hjälpa till att få ut speciella provtagningskit till alla som vill delta vid inventeringen.
– Tycka vad man vill om dagens vargförvaltning. Men om inventeringarna underskattar vargstammens storlek kommer det att bli ännu svårare att få till en fungerande förvaltning med en jakt på varg som är värd namnet, säger Gunnar Glöersen.
Jägarna hade en nyckelroll vid den senaste dna-inventeringen under 2017/2018 då ett stort antal vargar hittades.
– Många jägare har dessutom hört av sig och sagt att det var intressant. Man fick kunskap om vilken individ just jag, som insamlare, hittat. Dna-insamling ökar, tror jag, tilltron till systemet. Ju fler som känner delaktighet, desto bättre, säger Gunnar Glöersen.
Precis som tidigare går det att följa sitt inskickade prov via sajten Rovbase.
På Jägareförbundets hemsida hittar du all nationell och lokal information du behöver för att delta i dna-insamlingen.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.