Foto i hägn: Mostphotos

Foto i hägn: Mostphotos

Naturvårdsverket rättar pressmeddelande om varg

Efter Svensk Jakts artikel rättar Naturvårdsverket sitt pressmeddelande om omräkningsfaktorn för varg.

”Rapporten föreslår omräkningsfaktor 8,8 för att beräkna vargpopulationen utifrån antalet familjegrupper”, skrev Naturvårdsverket i ett pressmeddelande som skickades ut på fredagen.

 

Skärmavbild från det tidigare pressmeddelandet från Naturvårdsverket.

Skärmavbild från det tidigare pressmeddelandet från Naturvårdsverket.

Men det var inte korrekt. För i den forskningsrapport som Naturvårdsverket hänvisade till föreslog forskarna att omräkningsfaktorn för varg skulle tas bort för att istället räkna vargindivider med hjälp av DNA.

 

”Inte ett direkt citat”

Svensk Jakt ställde på måndagen frågan till Naturvårdsverket var i rapporten verket hittade att forskarna föreslår omräkningsfaktor 8,8?

– ”Forskarna föreslår” är inte ett direkt citat ur rapporten utan Naturvårdsverkets beskrivning av rapportens innehåll utifrån uppdraget att härleda och leverera en omräkningsfaktor utifrån antalet familjegrupper, svarade Erica Stigblom som är handläggare på Naturvårdsverket.

 

Korrigerar pressmeddelande

Svensk Jakt ställde då frågan om Naturvårdsverket skulle korrigera sitt pressmeddelande? Och i dag, tisdag, ändrade Naturvårdsverket i det pressmeddelande som myndigheten skickade ut i fredags.

Verket skriver nu istället att ”rapporten anger att värdet för omräkningsfaktorn blev 8,8 för att beräkna vargpopulationen utifrån antalet familjegrupper.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev