Foto: Mostphotos & Olle Olsson

Foto: Mostphotos & Olle Olsson

Så vill forskare att vargarna ska räknas

Vad ska egentligen omräkningsfaktorn för varg vara? I dag är faktorn tio för familjegrupper av varg men enskilda vargforskare anser att den mest korrekta faktorn i själva verket ska vara åtta.
Nu har ett första svar kommit – där en internationell forskargrupp fått säga sitt. Och de menar att vare sig faktor åtta eller tio är det bästa sättet att räkna varg. Istället föreslår de någonting helt annat.

Det var under 2014 som Naturvårdsverket beställde en ny modell för att beräkna antalet vargar, modellen håller just nu på att utvärderas.

Analysarbetet är nu inne i sitt slutskede och häromdagen lämnade en internationell forskargrupp sitt svar till Naturvårdsverket hur de vill inventera varg. Och i deras rapport framgår att forskargruppen vill räkna enskilda vargindivider istället för att använda sig av en omräkningsfaktor. Vargräkningen ska göras med hjälp av DNA-analyser från vargspillning och vargurin.

 

Skiljer sig markant

Forskarna har gått igenom varginventeringarna från de fem senaste åren och kommit fram till att den så kallade omräkningsfaktorn skiljer sig markant mellan olika år.

Vid fjolårets inventering genomfördes en massiv insats där vargspillning samlades in av privatpersoner och länsstyrelser från hela landet. Spillningen DNA-analyserades därefter och för det året skulle, enligt forskarna, den korrekta omräkningsfaktorn för familjegrupper av varg vara 9,8.

Ett tidigare år, när det inte genomförts samma massiva insamlings- och analysinsatser, är omräkningsfaktorn så låg som 8,6.

 

Samla vargspillning

Men forskargruppen vill alltså komma ifrån omräkningsfaktorer. Istället vill de att det ska fortsättas samlas vargspillning som sedan ska DNA-analyseras. Och enligt forskargruppen är det kanske inte nödvändigt att finkamma hela landet för att få fram korrekta resultat över vargstammens storlek.

”Även om en sådan intensiv övervakning inte skulle vara möjlig framöver, visar dock preliminära studier från denna säsong, att pålitliga och exakta populationsuppskattningar går att ta fram även med en minskad insats, så länge insamlingen bedrivs över hela landskapet samt från alla demografiska och sociala grupper”, skriver forskarna i sin rapport.

 

Intressant rapport

Gunnar Glöersen.

Jägareförbundets jaktvårdskonsulent Gunnar Glöersen tycker att forskarnas rapport är intressant.

– Jägareförbundet har önskat att DNA-inventeringen av varg ska återkomma och jag har personligen ifrågasatt den enorma och kostsamma inventeringsapparat för stora rovdjur som vi har i dag. Det här kan vara ett sätt att komma ifrån detta.

– Men det krävs en betydligt noggrannare analys av forskarrapporten innan det går att säga så mycket mer om den, poängterar Gunnar Glöersen.

 

Fler forskare

Nu ska ytterligare en forskargrupp gå igenom den här forskarrapporten och om knappt en månad, den 15 april, kommer Naturvårdsverket att redovisa vilken omräkningsfaktor eller beräkningsmodell som ska användas för att beräkna antalet vargar utifrån inventerade familjegrupper. Fram till dess används den gamla omräkningsfaktorn, tio, vid populationsuppskattningarna.

– Det ska bli intressant att se vilka slutsatser som Naturvårdsverket drar av den här forskarrapporten, säger Gunnar Glöersen.

Forskarna som tagit fram rapporten

Richard Bischof

Cyril Milleret

Pierre Dupont

Joseph Chipperfield

Mikael Åkesson

Henrik Brøseth

Jonas Kindberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev