Vargspillning ska samlas in i stor omfattning av länsstyrelserna. Foto: Olle Olsson

Ny modell kan ge färre vargar

En ny teoretisk beräkningsmodell för antalet vargar skulle, på pappret, kunna minska vargstammens storlek.

Den nya modellen för populationsberäkning av varg har tagits fram av forskare. Men innan Naturvårdsverket fattar beslut om byte av metod för att beräkna antalet vargar efter inventering, ska modellen testas genom att mer data samlas in i fält.

 

Praktisk kontroll

Den nya populationsmodellen kan användas för att beräkna antalet vargar från antalet familjegrupper genom en så kallad omräkningsfaktor.
Förenklat innebär det att man kommer fram till att man ska multiplicera med talet 8 (6,62–10,7) i stället för 10 (9,2–10,7), när man räknar familjegrupper.

Detta skulle kunna minska vargstammens beräknade storlek rejält. Därför vill Naturvårdsverket göra en praktisk kontroll av beräkningsmodellen innan den tas i bruk.

 

Gunnar Glöersen. Foto: Olle Olsson

Gunnar Glöersen. Foto: Olle Olsson

– Länsstyrelserna ska i år samla spillning i stor omfattning, för att få veta hur många vargar som finns och på så sätt kontrollera modellen i verkligheten, säger Gunnar Glöersen, Svenska Jägareförbundet.
– Nu väntar länsstyrelserna på en instruktion från Viltskadecenter, sedan är det upp till respektive länsstyrelse att bestämma vilken hjälp man vill ha från allmänhet och jägare. Men det är väldigt viktigt att jägarna hjälper till med spillningsinventeringen om länsstyrelserna begär det, fortsätter han.

 

Inte i år

För få vargar i modellen skulle kunna betyda att antalet vargar missbedöms neråt och i förlängningen ett mindre utrymme för vargjakt. Men den nya beräkningsmodellen kommer inte att tillämpas i år, kanske inte heller nästa år, bedömer Gunnar Glöersen.
– Man måste först veta att de grunddata man stoppat in i modellen stämmer med verkligheten, avslutar han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev