Foto: Olle Olsson

Därför är omräkningsfaktorn för varg viktig

Premium

Vargförvaltningen omgärdas av att flera märkliga ord. Här reder vi ut vad omräkningsfaktorn för varg egentligen är och vilken betydelse den har.

Vid dagens varginventeringar spåras framför allt familjegrupper av varg av länsstyrelsens naturbevakare. Familjegrupperna ska säkras enligt en rad kriterier för att kunna räknas med vid den officiella varginventeringen och det tar rejält med tid i anspråk för att utföra detta spårningsarbete.

Sedan finns ett antal enskilda vargar och vargpar som inte spåras lika intensivt. För att få med även dessa vargar i inventeringsstatistiken multipliceras därför antalet av länsstyrelsen säkrade familjegrupper av varg med tio. Det är den så kallade omräkningsfaktorn.

Nu vill enskilda forskare att vi istället ska multiplicera antalet familjegrupper av varg med åtta. De menar helt enkelt att dagens inventeringar överskattar vargstammen storlek och att antalet vargar är färre än vad inventeringarna visar.

 

Utredning pågår

Det här är det många om inte håller med om, bland andra Jägareförbundet. Därför pågår Naturvårdsverkets utredning om detta. Just nu är verket inne i slutskedet av arbetet, som ska presenteras den 15 april.
I dagsläget ska vi, enligt Naturvårdsverket, ha minst 300 vargar i landet. Det motsvarar med dagens omräkningsfaktor (tio) 30 familjegrupper av varg.

Skulle omräkningsfaktorn sänkas till exempelvis åtta kommer det plötsligt krävas 37,5 familjegrupper av varg för att, åtminstone på papperet, nå upp till golvet på 300 vargar.

 

Testa dig själv

• Kan du vargförvaltningens svåra ord?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay